Četvrtak, 26.06.2014.

13:43

U Srbiji nema organizovane torture

U Srbiji tortura ne postoji kao sistemska, organizovana podsticana pojava ali postoje pojedini slučajevi zlostavljanja koji postaju tolerisani od strane države.

Izvor: Tanjug

Default images

To je rekao zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković na konferenciji povod Međunarodnog dana podrške žrtvama torture - koji se danas obeležava, naglasivši da pitanje borbe protiv torture nije pitanje ispunjavanja međunarodnih obaveza Srbije, već pitanje dostojanstva svih nas i demokratskog odličja našeg društva.

Tokom sprovođenja projekta "Od kršenja do stvaranja zakona" u kome su osuđenici prvi put bili pitani za mišljenje o tome kako da se unapredi njihov položaj, više od 1.000 osuđenika se izjasnilo da je unapređenje zdravstvene zaštite u zatvorima apsolutni prioritet.

Rukovodilac nacionalnog mehanizma za prevenciju torture Jelena Unijat kaže da lekari u zatvorima nemaju dovoljno slobode, jer nisu deo ministarstva zdravlja već ministarstva pravde.

"Zaštitnik građana dao je preporuku da se zdravstvena služba u zatvorima izmesti iz ministarstva pravde u ministarstvo zdravlja", rekla je Unijat.

Ona je navela da u zatvorskim jedinicama ne postoji dovoljno lekara i medicinskih sestara, da se ne beleže i opisuju povrede koje su nastale pod merom prinude.

"Ako se povreda nastala tako ne zabeleži i dobro opiše ceo sistem pada u vodu", rekla je Unijat.

Ona je dodala da u zatvorima postoje problemi sa nabavkom lekova koja je centralizovana i dodala da je primećeno da određeni boj zatvorenika ima i mentalne smetnje i da ih treba izmestiti iz redovnog smeštaja.

Na značaj uloge lekara u sprečavanju torture u zatvorima ukazao je predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca Dobrosav Nešić.

On je rekao da lekari u zatvorima postoje samo na papiru i da pomoć zatvorenici od njih nemaju i kao primer naveo pobunu u zatvoru u Nišu 2006. godine.

"Evropski sud za ljudska prava je doneo presudu da Srbija nije procesuirala moguću torturu nad 37 osuđenika za vreme pobune i za ovaj propust moraće da plati 135.000 evra", rekao je Nešić.

Predstavnici tri nevladine organizacije Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i ApsArt Centar izradili su predlog novog pravilnika i uputstva kojim se može značajno unaprediti rad zdravstveni službi u zatvorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

1 d

Podeli: