Ponedeljak, 23.06.2014.

07:31

Vladavina prava prioritet Euleksa

Vladavina prava ostaje prioritet Euleksa, kao i primena dogovorenog u dijalogu između Beograda i Prištine, rekao je šef misije EU za vladavinu prava na KiM.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Default images

Bern Borhart, čiji je mandat produžen do juna 2016, rekao je za današnje "Novosti" da osoblje Euleksa više neće biti na čelu najznačajnijih pravosudnih institucija, već će sudije te misije u sudovima na Kosovu biti u manjini.

"Tužioci ove misije radiće u Kancelariji Specijalnog tužilaštva Kosova, ali na čelu ove institucije više neće biti međunarodni tužilac", rekao je Borhart. On je dodao da će Euleks u okviru novog mandata zadržati ulogu posmatrača, mentora i savetodavca na Kosovu, kao i da će posebna paznja biti posvećena strateškom jačanju institucija.

"Na severu ćemo i dalje imati savetodavce u policijskim stanicama. Naše sudije i tužioci nastaviće da rade dok se ne postigne dogovor izmedju Prištine i Beograda. Imaćemo sudije u većima, ali umesto dvotrećinske većine u tročlanom panelu, većinu će činiti lokalne sudije", rekao je Borhart.

On je dodao da se nada da će sudije srpske nacionalnosti uskoro biti članovi sudskih veća, kad Priština i Beograd uskoro posignu dogovor o sudstvu.

Navodeći vladavinu prava i implementiranje relevantnih delova dijaloga između Beograda i Prištine kao prioritete Euleksa, Borhart je rekao da je "siguran da većina građana želi da živi u sigurnom okruženju koje počiva na funkcionalnom i pravednom sudstvu", dodajući da Euleks želi da doprinese stvaranju bezbednog okruženja za sve građane, bez organizovanog kriminala i korupcije, jer je to jedini način da sever Kosova stvori uslove za ekonomski boljitak.

Borhart je za "Novosti" naglasio i da nikada nije bilo, niti će biti tajnih lista za hapšenja na severu ili na bilo kojem delu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: