Ukrajinska vlada o decentralizaciji

Vlada Ukrajine počela pregovore o decentralizaciji prema mirovnom planu koji podržava EU, bez prisustva proruskih pobunjenika koji su proglasili nezavisnost.

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

18:39

Default images

Kako navodi agencija AP, zbog toga je neizvesno šta će se postići ovim pregovorima.

Prelazni ukrajinski predsednik Oleksandar Turčinov je otvarajuući skup rekao da su ukrajinske vlasti "spremne za dijalog", ali da neće da razgovaraju sa separatistima koji su zauzeli državne zgrade i bore se protiv vladinih snaga širom istočne Ukrajine.

"Ti naoružani ljudi koji pokušavaju da ratuju protiv svoje sopstvene zemlje, koji sa oružjem u rukama pokušavaju da sprovode svoju volju, ili bolje reći volju druge zemlje, protiv njih ćemo primeniti pravnu proceduru i biće im suđeno", rekao je Turčinov.

Turčinov je predsedavao prvim od mnogih okruglih stolova na kojima učestvuju duhovne vođe, poslanici, državni i regionalni zvaničnici o mirovnom planu koji je sastavila Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

OEBS-ov plan predviđa zaustavljanje borbi izmedju vladinih snaga i proruskih separatista na istoku i smirivanje tenzija pre ukrajinskih predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj. OEBS prepušta ukrajinskoj vladi da odluči o konkretnim temama pregovora.

Ukrajinski prelazni predsednik rekao je, međutim, da vlada neće prekinuti svoju ofanzivu da bi ponovo uspostavila kontrolu nad istočnim gradovima koji su sada pod kontrolom separatista. Separatisti su u ponedeljak proglasili nezavisnost u dve oblasti u istočnoj Ukrajini, Lugansku i Donjecku, gde živi 6,6 miliona ljudi.

Vođe separatista na istoku Ukrajine odbacili su ove pregovore kao beznačajne.

"Nismo dobili poziv da se pridružimo okrulom stolu i dijalogu. Ako vlasti u Kijevu hoće dijalog, moraju da dođu ovde, ako mi odemo u Kijev, uhapsiće nas", rekao je Denis Pušilin, jedan od pobunjeničkih vođa u Donjecku.

Evropski zvaničnici su, međutim, pozdravili početak pregovora. Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je okrugli sto na svom nalogu na Tviteru i izrazio nadu da će sledeći sastanak da se održi u istočnoj Ukrajini.

Portparolka nemačkog ministra spoljnih poslova Frank-Valtera Štajnmajera rekla je da ukrajinsko prihvatanje formata okruglog stola predstavlja korak u dobrom pravcu, bez obzira na to da li u njemu učestvuju proruski separatisti ili oni ne učestvuju.

"Smatramo da će ovaj nacionalni dijalog pomoći smirivanju situacije", rekla je ona.

Rusija je podržala plan OEBS-a, a SAD, koje su ocenile da vredi pokušati, ipak su skeptične prema mogućem uspehu ovih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: