OEBS: U Ukrajini mirno, osim istoka

Situacija na zapadu i u centralnoj Ukrajini bila je mirna tokom uskršnjih praznika, a tenzije su ostale prisutne u Donbasu, ukazala je misija OEBS u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

22:11

Default images

OEBS u izveštaju ocenjuje da je zbog blizine Donjeckog regiona situacija u delovima južne i istočne Ukrajine ostala napeta.

U izveštaju se prenosi da su obe strane, vlasti i separatisti, saopštili da implementacija dogovora iz Zzeneva zavisi od međusobnog, sinhronizovanog razoružanja i oslobađanja zgrada.

Situacija u Harkovu ostala je mirna tokom vikenda, dodaje misija OEBS, ukazujući da je sastanak anti-Majdan grupe o oslobađanju trga protekao mirno, a prisustvo policije u centru je povećano, međutim samo mali broj snaga bezbednosti je nosio opremu za razbijanje demonstracija.

Posmatrači u Lugansku, u više navrata, bili su suočeni sa spontanim okupljenim grupama, koje si iznele svoje stavove.

Kako se navodi u izveštaju, te grupe su dovele u pitanje poziciju vlasti i smatraju da ženevski sporazum nije bitan, ili nije efektivan. U njihovim izjavama, prema posmatračima OEBS, podela Ukrajine ili unija sa Rusijom bi bio najbolji način za dostizanje prihvatljivog kvaliteta života.

Posmatrači nisu ustanovili da je počela primena ženevskog dogovora u regionu Lugansk.

Sveukupna situacija u Donjecku ostala je veoma krhka, okupacija državnih institucija se nastavlja, ukazuju posmatrači OEBS.

U Slavjansku, ukazuje OEBS, čitav grad je pod kontrolom naoružanih grupa i bezbednosno stanje se pogoršava, te su uslovi za rad tima OEBS marginalni.

Sukob od 20.aprila je, prema posmatračima, zabrinjavajuće pogoršanje situacije, a zbog nepredvidivih bezbednosnih rizika nije bilo moguće misiji da dospe do mesta incidenta.

U izveštaju se navodi da su 19.aprila ujutro posmatrači iz Harkova i Donjecka posetili Slavjansk, te da su pre dolaska u grad videli više kontrolnih punktova, na kojima je bilo više desetina, većinom nenaoružanih i nemaskiranih lica.

Posmatrači su tom prilikom razgovarali sa šefom jednog lokalnog ogranka Komunističke partije, koji je preneo želju većine stanovnika da žive u federalnoj Ukrajini. Sagovornik, kako se navodi u izveštaju, ukazao je na značajan rast kriminala posle preuzimanja grada od strane separatista.

Pre ulaska u opštinsku zgradu posmatrači su uočili barikade i utvrđene ulaze, kao i veći broj naoružanih i maskiranih lica.

U Makejevki zgradu opštine “čuva” 20 muškaraca. Posmatrači su ušli u zgradu, koju opisuju da je u dobrom stanju, čista i da su kancelarije zatvorene.

U Harcisku zgrada opštine je zaposednuta, posmatrači su uočili barikade i ljude ispred zgrade, od kojih su neki nosili uniforme.

Posmatrači OEBS 19.aprila razgovarali su sa komandirom glavne policijske stanice u Gorlovku, na oko 40 kilometara od Donjecka, koji predstavlja narodnu miliciju Donbasa.

Ispred zgrade su posmatrači uočili grupu mladih ljudi sa policijskim štitnicima koji kontrolišu prilaz zgradi. Neki od njih, kako se navodi u izveštaju, mlađi su od 15-16 godina.

Prema komandiru policijska stanica, ima oko 50 dobrovoljaca u zgradi, na ulici i barikadama.

Opšta situacija u Dnjepropetrovsku ostala je mirna, pojedine tenzije postoje, a tim OEBS je uoči uspostavljanje kontrolnog punkta na raskrsnici ka selu Vilne na putu E105 ka Harkovu, ispred lokalne samouprave.

Na kontrolnom punku su tri policajca i jedan civil, a policijski oficiri nose automatsko oružje, dok je civil nenaoružan. U izveštaju posmatrači ukazuju da nijedan od prisutnih na kontrolnom punktu nije znao za ženevski dogovor, niti je dobio instrukcije da ukloni punkt.

Situacija u Hersonu i Odesi bila je i dalje mirna, navode posmatrači.

U zapadnim ukrajinskim gradovima Ccernovci, Ivano-Frankovsk i Lavov vlada utvrđena atmosfera. Ssef Desnog sektora u oblasti Lavov, koji je razgovarao sa posmatračima, negirao je odgovornost za napad u Slavjansku.

On je dodao da prema informacijama koje poseduje, a prema kojima su napadači nosili simbole Desnog sektora ukazuje na to da se radilo o operaciji ruske obaveštajne služe sa namerom diskreditacije Desnog sektora.

U izveštaju posmatrača OEBS se konstatuje da je atmosfera u Kijevu ostala mirna, da su delovi trga Majdan očišćeni, iako i dalje ima barikada i šatora.

U ulici Kreščatik, nedaleko od Majdana, delovi barikada su uklonjeni zamenjeni ciglama.

Građani na Majdanu reaguju različito u vezi ženevskog dogovora, naveli su posmatrači OEBS-a u izveštaju o situaciji u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: