"Opkoljena" rezidencija Janukoviča

Oko 5.000 proevropskih demonstranata okupilo se ispred rezidencije Janukoviča u znak protesta zbog brutalnog prebijanja proevropske novinarke Tatjane Čornovol.

Izvor: B92

Nedelja, 29.12.2013.

12:12

Default images

Pre nego što su se demonstranti okupili ispred rezidencije, koja je u Ukrajini postala simbol korupcije, oko 50.000 pristalica opozicije izašlo je i na Trg nezavisnosti u centru Kijeva.

Rezidenciju Viktora Janukoviča obezbeđuju kordoni policije, a među demonstrantima je i bivši bokserski šampion i jedan od opozicionih lidera Vitalij Kličko.

"Vlast ne treba da ima iluzija da može da se sakrije i da ne čuje glas svog naroda. Videće da smo zajedno i da se ne plašimo. Ovde će sledeći put biti milioni ljudi", rekao je Kličko.

Učesnici protesta su nosili zastave Ukrajine i EU i transparente na kojima je pisalo: "Kijev, ustani: i "Janukoviču, čisti se", a skandirali su: "Dole, banda".

Više od 50.000 demonstranata, koliko ih se ranije okupilo, planiralo je da desetinama automobila krenu ka Janukovičevoj rezidenciji Mezigirija koja se, pod jakim obezbeđenjem, nalazi na obalama reke Dnjepar, a za koju Čornovolova tvrdi da ju je predsednik nezakonito "privatizovao", prenosi AFP.

"Odatle ćemo otići do rezidencije predsednika parlamenta, a potom i do premijerove rezidencije", saopštio je ranije danas opozicioni lider Arsenij Jacenjuk, istakavši da opozicija ima tri ključna zahteva: da se oslobode nedužni (demonstranti koje je uhapsila policija), da se uhapse banditi i da se raspusti vlada.

"Planiramo da protestujemo sve dok vlasti ne izmene ustav i ograniče ovlašćenja predsednika", izjavila je penzionerka iz Kijeva Tatjana Kornijenko, okružena mnogobrojnim ukrajinskim zastavama koje, u rukama demonstranata, vijore na centralnom trgu u prestonici Ukrajine.

Ukrajinska novinarka Tatjana Čornovol (34), koja je 25. decembra pretučena i ostavljena u jarku, izjavila je da je napadnuta iz osvete i da se napad "nije dogodio slučajno", pošto je prethodno pokrenula priču o luksuznim rezidencijama ukrajinske političke elite.

Čornovolova, koja je učestvovala u protestima protiv Janukoviča nakon što je odustao od istorijskog sporazuma sa Briselom u korist bližih veza sa Moskvom, snimljena je sa slomljenim nosem i jednim zatvorenim okom.

Napad na nju i njene fotografije iz bolnice dodali su "ulje na vatru" i ponovo razbuktali proevropske proteste, koji su najpre privukli stotine hiljada ljudi na Trg nezavisnosti u Kijevu, ali su prošle nedelje počeli da se rasplinjavaju.

Čornovolova je pretučena u noći između utorka i srede, nakon što su je napadači pratili "crnim luksuznim džipom", pošto je prethodno provela dan fotografišući rezidencije ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka i glavnog tužioca Viktora Pšonka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: