"Stros-Kan iz Srbije van"

Oko 30 aktivista nevladine organizacije Žena u crnom protestovalo je na Trgu Republike zbog imenovanja Dominika Stros-Kana za ekonomskog savetnika Vlade Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2013.

14:27

Default images

Ta nevladina organizacija je ponovila da smatra da je imenovanje Stros Kana "duboko nemoralan čin, koji širi kulturu muškog nasilja nad ženama i podstiče nekažnjivost seksualnih zločina".

"Stros-Kan je u više navrata optuživan za seksualne zločine, a 2011. godine je uhapšen u Njujorku i optužen za seksualno zlostavljanje i pokušaj silovanja sobarice-imigrantkinje u jednom hotelu", kazala je predsednica Žena u crnom Staša Zajović.

Ona je dodala da je najnoviju optužbu protiv Stros-Kana pokrenulo tužilaštvo u francuskom gradu Lilu juna ove godine, da je upleten u mrežu prostitucije u lokalnom hotelu, za šta je zaprećena kazna od najmanje 10 godina.

Aktivisti "Žena u crnom" su nosili transparente na kojima je pisalo da Stros-Kan može da savetuje Vladu Srbije o "Silovanju radnica", "Kako zloupotrebiti moć", "Kako seksualno zlostavljati žene", "Kako širiti rasnu mržnju".

Aktivisti su uzvikivali "Stros-Kan iz Srbije van" i "Ne u naše ime i ne sa našim novcem".

"Od Vlade Srbije zahtevamo da ne uzima za svog savetnika seksualnog nasilnika, jer time šalje poruku svim građankama u Srbiji da je seksualno nasilje, kao i muško nasilje nad ženama dozvoljeno ponašanje i da nije kažnjivo. Ovim činom Vlada Srbije je svim ženama poslala poruku da nisu bezbedne, da njihov telesni integritet ne znači ništa, da svi muškarci mogu da čine nasilje nad ženama, i da za to neće odgovarati", navele su u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: