Petak, 06.09.2013.

16:34

Obama: U utorak se obraćam naciji

Obama najavio da će se u utorak obratiti naciji u vezi sa Sirijom i da očekuje odobrenje Kongresa i javnosti za pokretanje vojne operacije protiv Asada.

Izvor: Tanjug

Default images

Obama je najavio svoje obraćanje na konferenciji za novinare na završetku samita G20 u Sankt Peterburgu, na kojem je kriza u Siriji bila glavna tema.

Američki predsednik namerava da napadne sirijski režim, kao odgovor na navodni napad na civile hemijskim oružjem, u Damasku 21. avgusta.

Administracija u Vašingtonu tvrdi da je taj napad izvršio Asadov režim i da je u njemu poginulo na stotine ljudi, podsetio je AP.

Zbog relativno mlake podrške vazdušnim napadima na Siriju, američki zakonodavci zatražili su od Obame da osigura podršku javnosti jednim ovakvim obraćanjem, navodi AP.

Na Samitu G20 u Sankt Peterburgu vođe najmoćnijih zemalja sveta su ostali podeljeni povodom napada na Siriju, javlja BBC. Većina je uz Putina, a uz SAD je samo Francuska.

Obamin savetnik: Nema intervencije bez podrške Kongresa

Američki predsednik Barak Obama neće narediti napad na Siriju ako Kongres ne bude podržao tu akciju, izjavio je danas njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Toni Blinken.

"Predsednik ima mogućnost da deluje, ali niti je njegova želja, niti namera da iskoristi svoja prava bez Kongresa koji ga podržava", kazao je Blinken za američki Nacionalni javni radio.

Obamin savetnik je dodao da Ujedinjene nacije nisu uspele da sprovedu bilo kakve korake u Siriji i da pored oštrih sankcija, koje su uvedene protiv režima Bašara al Asada, za sada nema rezultata.

"U ovom trenutku smo iskoristili sve što je bilo moguće", rekao je Blinken odgovarajući na zahteve nekih kongresmena da još nisu upotrebljena sva diplomatska sredstva za rešenje krize.

Američki Kongres bi početkom naredne nedelje trebalo da se izjasni o Obaminom zahtevu da dobije odobrenje za vazdušne udare na Siriju.

Poslednja analize govore da je situacija neizvesna, pošto postoji podela među kongresmenima obe partije povodom toga da li SAD treba da uđu u sirijski konflikt.

Obama ohrabren razgovorima sa svetskim liderima o Siriji

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u Sankt Peterburgu da je ohrabren razgovorima sa svetskim liderima o situaciji u Siriji.

On je na konferenciji za novinare na kraju samiaGrue 20 najvećih svetskih privreda rekao da medju liderima raste svest da "svet ne može stajati mirno" posle upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Obama je rekao da se lideri iz Evrope, Azije i s Bliskog istoka slažu s njima da se medjunarodne norme o zabrani hemijskog oružja moraju poštovati.

On je danas najavio da će se u utorak, 10. septembra, obratiti američkom narodu posle rasprave u Kongresu o odobravanju napada na Siriju zbog, kako navode vlasti SAD, napada hemijskim oružjem u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi. On je odbio da kaze da li će narediti napad, ako Kongres ne odobri intervenciju.

Deset članica G20 pridružilo se SAD u optužbi režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada za izvodjenje napada hemijskim oružjem i pozivu za snažnu reakciju medjunarodne zajednice.

U zajedničkom saopštenu Australije, Kanade, Francuske, Italije, Japana, Južne Koreje, SAD, Saudijske Arabije, Španije, Turske, Velike Britanije, ipak, nema otvorenog poziva na vojnu akciju protiv sirijske vlade za šta se zalaže Obama.

Obama je rekao da su lideri bili jednoglasni u oceni da je hemijsko oružje korišćeno u Siriji i da se medjunarodne norme o zabrani upotrebe tog oružja moraju poštovati. Dodao je da razlike postoje kako raditi u okviru Ujedinjenih nacija.

Obama je rekao da je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom imao "iskren i konstruktivan razgovor", iako medju njima postoje razlike kako reagovati na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, ali da su saglasni da se sukob u toj zemlji može rešti jedino političkom tranzicijom.

I Putin, za koga agencija Asošiejtid pres navodi da je čvrst saveznik sirijskog predsednika Bašara al-Asada, prethodno je rekao da je njihov razgovor od 20-30 minuta bio usredsredjen na Siriju i da je sastanak, mada se ne slažu, bio "važan i konstruktivan".

Obama je rekao da smatra da je važno da on i Putin rade zajedno kako
bi pozvali sve strane u sukobu da pokusaju da ga reše.

Američki predsednik je pre tri dana krenuo u trodnevni put u
inostranstvo s ciljem i da pridobije podršku za intervenciju u
Siriji, ali se pored Rusije i Kina čvrto protivi takvoj akcji, dok je
Evropska unija skeptična po pitanju efikasnosti takve operacije.

I poglavar Rimokatoličke crkve Franja se oglasio pozivajući svetske
lidere da odustanu od, kako je rekao, "jalove misije".

Obama se na marginama samita sastao s francuskim predsednikom Fransoa
Olandom koji je najbliži saveznik SAD po pitanju Sirije i zagovornik
vojne intrevencije.

"Jasno je da postoji mnogo zemalja koje se slažu s nama da se
medjunarodno norme moraju održati", rekao je Obama.

Oland je rekao novinarima da su na samit došli "želeći što je
moguće veću koaliciju", ali nije naveo da li je na skupu u Sankt
Peterburgu dobijena neka dodatna podrška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: