Aktuelno 19

30.05.2024.

15:09

Oprez, nova zavisnost se širi među mladima

Snus, odnosno nikotinska kesica, može da sadrži velike količine štetnog sastojka, pa i više od konvencionalnih duvanskih proizvoda poput cigareta, rezultati su jedne studije.

Izvor: dpa

Oprez, nova zavisnost se širi među mladima
Shutterstock/Andrey_Popov

Podeli:

Iako zabranjen u Nemačkoj, snus je među mladima popularan, zbog reklama na društvenim mrežama, objasnili su stručnjaci Univerziteta Ludvig Maksimilijan (LMU) u Minhenu.

Zajedno sa Saveznom kancelarijom za procenu rizika (BfR), univerzitet je istražio količine nikotina koje ovi proizvodi oslobađaju i kakve efekte to ima na ljudsko telo.

Prema BfR, nikotinske kesice sadrže prah koji se sastoji od soli nikotina i vezivne materije. Stavljaju se ispod gornje usne - tako da su neupadljive i mogu da se koriste u svakoj prilici.

U istraživanju u časopisu Frontiers in Pharmacology, naučnici su testirali snus različitih brendova sa deklarisanim sadržajem nikotina od šest, 20 i 30 miligrama, na 15 osoba koje redovno puše i cigarete.

"Pokazalo se da ovi proizvodi mogu da oslobode velike količine nikotina - ponekad čak i veće od cigareta. Stoga se mora pretpostaviti da nose veliki rizik stvaranja zavisnosti", rekao je šef odeljenja za duvan LMU Tobias Riter (Rüther).

Kao i kod konzumiranja cigareta, kesice koje sadrže 20 i 30 miligrama nikotina imale su efekte na srce i cirkulaciju, uključujući ubrzan rad srca. Pored toga, sve kesice su iritirale sluzokožu usta.

"Zavisnost može postati ozbiljan problem", dodala je koautorka Andrea Rabenštajn (Rabenstein).

Snus je, kaže, u nekim zemljama u kojima je legalan poput Austrije već osvojio škole.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: