Svet 5

29.05.2024.

19:17

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

Izvor: hrportfolio.hr

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU
Shutterstock/Marian Weyo

Podeli:

Berlin je uveo namet na ′izlaz′ gasa iz nemačke distribucijske mreže kako bi vratio bar deo novca potrošenog na nabavku u razdoblju visokih cena, prenosi HR portfolio.

Austrija, Češka, Mađarska i Slovačka tvrde pak da nemački namet otežava njihova nastojanja da se oslobode zavisnosti od ruskog gasa jer podiže cenu uvoza iz drugih zemalja koji stiže preko Nemačke.

Beč, Prag, Budimpešta i Bratislava pozvali su zato u zajedničkom dokumentu Evropsku komisiju da "pređe s reči na dela" kako bi se problem rešio.

Komisija je pripremila pravni postupak protiv Nemačke, procenivši da namet predstavlja povredu propisa o jedinstvenom tržištu EU, kažu izvori, ali još nije podigla tužbu.

"Namet će, uz planirano okončanje tranzita ruskog gasa preko Ukrajine do kraja godine, znatno naškoditi sigurnosti snabdevanja cele regije srednje i istočne Evrope", upozorile su četiri zemlje.

Austrija i Mađarska još su u velikoj meri zavisne od ruskog gasa. Austrijska ministarka energetike rekla je u februaru da pokušavaju da diverzifikuju snabdevanje i da njeno ministarstvo razmatra raskid dugoročnog ugovora energetske kompanije OMV i Rusije o snabdevanju.

Očekuje se da će nemački namet biti uvršten na dnevni red sastanka ministara energetike članica EU i Komisije, zakazan u četvrtak u Briselu, prema zvaničnicima EU.

Nemačko ministarstvo ekonomije nije odmah odgovorilo na upit Rojtersa da komentariše pismo grupe zemalja iz srednje Evrope. Prethodno su tvrdili da namet vredi za sve i da su i druge zemlje EU imale koristi od brzog punjenja nemačkih skladišta gasa u vreme energetske krize.

Komisija je prošle nedelje izvestila da pregovara s nemačkom vladom, nakon upozorenja da namet možda predstavlja povredu evropskih propisa koji zabranjuju carine u EU.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: