Aktuelno 49

30.05.2024.

20:05

Da li je pristupačni Dacia Sandero postao "novi Golf" u Evropi?

Nekada je VW Golf bio neprikosnoveni vladar evropskog tržišta. Da li se to promenilo?

Izvor: klix

Da li je pristupačni Dacia Sandero postao "novi Golf" u Evropi?
Dacia

Podeli:

Čak 32 godine u zadnjih pet decenija, kompakt iz Wolfsburga je vedrio i oblačio prodajnom statistikom, ali se čini da sada Evropa ima novog lidera u obliku pristupačnog Sandera.

Sa osam generacija i napunjenih 50 godina, Golf je na novoj prekretnici u Evropi. Ne samo on, već i ostali klasični modeli, kojima tržište sve više okreće leđa, jer se kupci trendovski okreću čas SUV-ovima, čas električnim vozilima. 

Međutim, uz porast inflacije i sve većih cena automobila, Evropa ima novog favorita.

Kao što je pomenuto, u poslednjih 50 godina, samo 18 Golf nije bio na čelu. Povremeni bljesak u prošlosti, kada su u pitanju najprodavaniji automobili u Evropi, pravili su Fiat 127, Renault 5, Fiat Punto, Peugeot 206, Opel Astra i Peugeot 207.

Do pre dve godine, Golf je bio neprikosnoven, ali je izgubio lidersku poziciju, prvo od Peugeota 208, a zatim od Tesle Model Y. Oporavak traje i Golf nije moćan kao u zlatna vremena, pa su na scenu isplivali novi igrači.

Iako se Golf ove godine penje ka vrhu prodajne tabele u Evropi, smetnju mu pravi rumunski hečbek koji nakon prva četiri meseca ove godine stabilno gospodari evropskim tržištem - Dacia je u aprilu bila na pragu 100.000 isporučenih primeraka.

Dacia Duster Dacia

Rumunski proizvođač je zabeležio 97.021 isporučenih Sandera, što je u odnosu na isti period iz 2023. godine rast od 23,2%. 

Konkretnije, Dacia je na evropskom tlu, u razdoblju od januara do kraja aprila, plasirala 18.278 Sandera više nego u istom periodu lani, što je ogroman napredak za model koji je već godinama prisutan na tržištu.

Uz Citroen C3 (47,2%), Golf je sa 52,9% ostvario najveći rast u odnosu na prethodnu godinu, što je i očekivano. 

Međutim, po broju isporučenih jedinica (85.781) kompakt iz Wolfsburga ostaje drugoplasirani iza Sandera, ali ispred Peugeota 208 (75.249), i modela Renault Clio (71.560) i Škoda Octavia (69.790).

Dacia Sandero Stepway Dacia

Zahvaljujući privatnim kupcima i onima koji nisu deo statistike koja vozi službene automobile, Dacia Sandero je ovogodišnji lider evropskog tržišta. 

Rumunski hečbek je prošle godine u fotofinišu izgubio tron od Tesle Y, a godinu pre za dlaku je bio bolji Peugeot 208. Ipak, ove godine Sandero je čvrsto na liderskoj poziciji.

Kako je Sandero napravio ovakav skok? Rumunski proizvođač je doživeo preporod pod Renaultovom upravljačkom palicom, pa prodajne brojke rastu iz godine u godinu, a Sandero je već godinama pri samom vrhu. 

Njihov najprodavaniji model je Sandero, iza njega je Duster, a njegov SUV derivat Stepway je taj koji ovaj model vuče kao nezaustavljiva lokomotiva.

Podeli:

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: