BBC 0

30.05.2024.

12:59

Rusija i Ukrajina: Kako Kremlj koristi stripove da bi veličao rat u Ukrajini

Prema zvaničnoj internet stranici projekta, krajnji cilj je da ovi stripovi stignu do svake škole pod ruskom kontrolom.

Izvor: Sandro Gvindadze - BBC Monitoring, Tbilisi

Rusija i Ukrajina: Kako Kremlj koristi stripove da bi veličao rat u Ukrajini
Rybar.ru

Podeli:

Kremlj koristi stripove sa ratnom tematikom da bi omladini prodavao vlastitu viziju rata u Ukrajini.

Tokom prvih meseci od početka invazije na Ukrajinu, istraživanje ruskih državnih anketara pokazalo je da mladi Rusi najmanje podržavaju rat.

Sada se čini da Kremlj preduzima korake da to promeni.

U aprilu su ruska ministarstva odbrane i prosvete počela da dele desetine hiljada stripova koji veličaju invaziju na Ukrajinu školama širom Rusije i na ukrajinskim teritorijama pod ruskom okupacijom.

Prema zvaničnoj internet stranici projekta, krajnji cilj je da ovi stripovi stignu do svake škole pod ruskom kontrolom.

Stripovi se sastoje od 22 kratke priče posvećene ruskim vojnicima odlikovanim za ulogu u ratu.

Oni odslikavaju neosnovanu tvrdnju Kremlja da je ruska totalna invazija na Ukrajinu iz februara 2022. godine sprečila "genocid" koje su planirale vlasti u Kijevu u istočnoj Ukrajini a podržale zemlje NATO.

Među protagonistima je general-pukovnik Azatbek Omurbekov, zapovednik jedinice odgovorne za ubistvo civila u ukrajinskom gradu Buča 2022. godine.

Strip opisuje Omurbekova kao "pravog muškarca" i tvrdi da su njegove trupe iskazale "humanost" u prvim mesecima rata u Ukrajini.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

"Dok su se ukrajinski vojnici povlačili, neprijatelj je ostavljao vlastite ranjenike. Ruski vojnici su im ukazivali prvu pomoć - čak i u ratu, čovek mora da ostane human", glasi tekst u stripu.

U stvarnosti, velike grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su ruske trupe za mučenje i ubijanje ukrajinskih ratnih zarobljenika, među njima Amnesti internešenel i misija za nadzor ljudskih prava Ujedinjenih nacija u Ukrajini.

Scenario za stripove je pisao Oleg Roj, istaknuti ruski dečji pisac i glasni pristalica rata u Ukrajini.

Stripovi koriste anti-zapadnjačku, anti-NATO i anti-ukrajinsku retoriku koju zastupaju ruske vlasti.

"Iz mržnje prema Rusiji, Zapad naoružava svoje miljenike neonaciste u okupiranom Kijevu", stoji u tekstu u jednoj od svezaka.

Roj je prethodno radio na serijalu stripova posvećenih patriotskim "ruskim superherojima" koje su mediji bliski Kremlju hvalili kao "ruski odgovor na DC i Marvel".

geroisvo.znanierussia.ru

U septembru 2023. godine, još jedan serijal od 23 ratna stripa izdao je istaknuti vojni bloger Mihail Zvinčuk, koji je i član Ruskog predsedničkog saveta za rat u Ukrajini.

Ovi stripovi su prevedeni na engleski, arapski i kineski.

Za priče koje pričaju tvrdi se da su zasnovane na događajima iz stvarnog života iz rata u Ukrajini.

One ističu hrabrost i rešenost ruskih vojnika, dok se pogrdni rečnik koristi da bi se opisali ukrajinski vojnici, koji su predstavljeni kao pioni zapadnih generala.

Neke od priča takođe odslikavaju narative ruskih državnih medija, tvrdeći da ukrajinskim vojnicima nedostaje motivacija da se bore, jer ih njihovi komandanti šalju direktno u smrt.

Jedan od Zvinčukovih stripova opisuje bitku za selo Kleščejevka na istoku Ukrajine, za koje u međuvremenu Rusija tvrdi da ga je zauzela.

On priča priču o ukrajinskom vojniku po imenu Mikola, koji se predaje ruskim trupama, ubija pripadnike vlastitog bataljona i menja ime u Nikolaj, rusku verziju svog imena.

U drugom broju, dva ukrajinska operatera dronom su očajni i prisiljeni da se predaju, zato što ne mogu da se izbore sa svom silom ruskih oklopnih vozila, koje jedan od njih naziva "kiborzima".

Zvinčukovi stripovi su predstavljeni i kao deo umetničke izložbe postavljene u vozu koji je putovao preko čitave Rusije.

Voz se sastojao od devet tematskih vagona koji opisuju "heroizam" ruskih vojnika, počev od Drugog svetskog rata a završavajući se ratom u Ukrajini.

Prema zvaničnim podacima, više od pola miliona ljudi je posetilo inicijativu Ministarstva odbrane, koja je nazvana Moć istine.

Voz je prešao više od 34.000 kilometara, zaustavljajući se u više od 75 gradova između Moskve i ruskog Dalekog istoka.

Još jedan serijal stripova o ratu u Ukrajini bavi se avanturama ruske plaćeničke grupe Vagner i njenog pokojnog osnivača Jevgenija Prigožina - mada izgleda da ovaj serijal nema zvaničnu podršku vlasti.

Vagnerovi plaćenici su učestvovali u ratovima u Ukrajini i Siriji.

Prigožin je stradao u avionskoj nesreći 23. avgusta, tačno dva meseca nakon što je poveo kratkotrajnu pobunu tokom koje su njegovi borci zauzeli ključne vojne instalacije u južnoj Rusiji i započeli marš ka Moskvi.

Stripovi - koji su objavljeni krajem 2023. godine na društvenoj mreži Telegram - veličaju Vagnerove plaćenike i tvrde da su oni spasili ljude čiji je maternji jezik ruski u istočnoj Ukrajini od "genocida".

Protagonista je Vagnerov plaćenik po imenu Anđeo gneva, koji je opisan kako se bori protiv plavih psolikih stvorenja koja nose ukrajinski grb.

U stripu, ova stvorenja se pretvaraju u čudovišta zbog "novog seruma koji im ubrizgavaju Amerikanci".

Jedna od epizoda u serijalu se završava sa Prigožinom koji izriče zloslutno upozorenje: "Ono što neprijatelji Rusije ne znaju je gde će se Anđeo gneva ponovo pojaviti. I zato, neka ga iščekuju i strahuju."

Pogledajte i ovaj video:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

18 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

13 h

Podeli: