Subota, 24.08.2013.

23:33

Završni radovi na rekonstrukciji

Vlade Srbije održaće u 9 sati sednicu na kojoj bi trebalo da bude usvojen novi zakon o ministarstvima. SNS i SPS donose konačnu odluku o kadrovskim rešenjima.

Izvor: B92, Blic

Default images

Višemesečna rekonstrukcija vlade konačno ulazi u svoje poslednje sate – u nedelju bi trebalo da budu poznata definitivna rešenja u novom kabinetu Ivice Dačića, ali i eventualne promene u resorima.

Sve će početi sednicom Vlade u 9 sati, na kojoj će biti usvojen zakon o ministarstvima. Koalicioni partneri će se onda razdvojiti - SNS će prvo održati sednicu Predsedništva, pa Glavni odbor, dok će socijalisti tačno u podne održati sednicu predsedništva.

Kako RTS nezvanično saznaje, struktura Vlade ostaće gotovo identična. Jedina promena u rekonstruisanoj Vladi biće razdvajanje resora finanisija i privrede. Neće biti formirano ni ministarstvo za evrointegracije iako je najavljivana ta mogućnost.

Sve je i dalje na stolu, pa se, kako RTS saznaje, još razgovara da li će biti rotacije između dve vladajuće stranke u pojedinim ministarstvima.

Podsetimo, najavljeno je da ministarska mesta više neće imati Alisa Marić (sport i omladina), Bratislav Petković (kultura), Goran Knežević (poljoprivreda), Milutin Mrkonjić (saobraćaj), Žarko Obradović (prosveta), Mlađan Dinkić (finansije i privreda), Verica Kalanović (regionalni razvoj i lokalna samouprava) i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić (odbrana).

U javnosti se dosta spekulisalo o imenima, a zasad je poznato nekoliko, od kojih su mnogi i dalje samo kandidati:


Iz SPS-a nema zvanične potvrde ko bi mogao da zameni Milutina Mrkonjića i Žarka Obradovića, kao ni Vericu Kalanović čiji će resor pripasti socijalistima, piše "Blic" i dodaje da se spekuliše da će to ponovo biti stranački funkcioneri.

Ovaj list konstatuje da su naprednjaci, s druge strane, uglavnom birali stručnjake koji su se školovali i sticali iskustvo u inostranstvu, kao da bi i niz budućih savetnika u Vladi i ministarstvima, na insistiranje lidera SNS-a Aleksandra Vučića, trebalo da dođe iz Evrope.

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da između socijalista i naprednjaka očigledno postoje različita viđenja rekonstrukcije.

“SNS hoće temeljnu rekonstrukciju, dok se SPS opirao dok je mogao. Iako je bilo očigledno da pojedini ministri iz njihovih redova nisu radili dobro, socijalisti to nisu prihvatali dok nisu stavljeni pred svršen čin“, kaže Nikolić za “Blic“, i dodaje da su problemi počeli pre više meseci kada je rekonstrukcija prvi put pomenuta.

“Ne mislim da su ovo veliki problemi. Opstajale su koalicije i sa daleko većim sukobima“, zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: