Sreda, 03.07.2013.

07:19

Kamiondžije čekaju po 30 sati

Vozači kamiona na graničnom prelazu "Batrovci" čekaju po 30 h da pređu taj prelaz. Juče granicu prešlo 300 vozila. Automobili prolaze bez većeg zadržavanja.

Izvor: B92, RTS

Default images

Podsetimo, zastoj u propuštanju kamiona nastao je kada je Hrvatska ušla u EU, odnosno kada je došlo do pada elektronskog sistema hrvatske carine. Pošto hrvatski carinici nisu mogli da zbog pada sistema primaju teretna vozila, napravila se ogromna kolona kamiona.

Dužina te kolone juče je iznosila i 15 kilometara, jer, kako su objasnili sa srpske carine, iako je sistem u Hrvatskoj popravljen, na taj granični prelaz prostigla su nova vozila.

Kako javlja RTS, tokom jučerašnjeg dana i noći preko "Batrovca" prešlo je oko 300 kamiona, što je znatno veći broj od prvobitnih dvadesetak kamiona, koliko je prvog dana ulaska Hrvatske u EU propušteno.

Međutim, zbog konstantnog pristizanja novih kamiona na "Batrovce", kolona je i dalje oko 10 kilometara, a vozači na prelaz granice čekaju i po 30 sati. Među njima ima i onih koji su u koloni i 48 sati, javlja reporter B92.

Ukoliko ne bude zastoja u propuštanju kamiona, odnosno ako sistem hrvatske carine bude funkcionisao kako treba, očekuje se da se kilometarska kolona raščisti za 48 do 72 sata, naravno pod uslovom da na taj prelaz ne pristigne nova veća količina vozila. Zbog toga su nadležni u Srbiji apelovali na vozače kamiona da izbegavaju "Batrovce".

Kako kaže Goran Subić, vođa smene na "Batrovcima", jedan broj vozača kamiona odlučuje se da se vrati sa tog graničnog prelaza i krene ka prelazu sa Mađarskom, što im je omogućeno korišćenjem treće trake za vozila, koju inače koriste putnički automobili.

S druge strane, kako dodaje Subić, problema sa putničkim vozilima na "Batrovcima" nema.

Hrvatski ministar: Svima potrebno prilagođavanje

Danas je iz Hrvatske stigla i zvanična reakcija na zastoj u propuštanju kamiona na istočnim granicama Hrvatske nakon njenog priključenja Evropskoj uniji.

Ministar finansija Slavko Linić izjavio je da je očito da se treba prilagoditi evropskoj granici, kao i da veruje da će za nekoliko dana sve biti u redu. "Očito da nam treba vreme prilagođavanja, i na jednoj i na drugoj strani, i da će to značiti kolone, pa se zbog toga ne treba opterećivati. U par dana manje-više to će se uhodati pa će i uvoznici i izvoznici, a i carina, znati svoj posao…", rekao je Linić.

Prema njegovim rečima, očito je da za evropsku granicu treba period prilagođavanja i carini, ali i mnogim prevoznicima, i onima koji uvoze i onima koji izvoze robu u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: