Velika izlaznost u Kosjeriću

Na lokalnim izborima u Kosjeriću do 18h glasalo je 62 odsto birača i do sada nisu primećene nikakve nepravilnosti. Birališta zatvorena u 20 sati.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 26.05.2013.

09:45

Default images

Kako je Tanjugu izjavio predsednik opštinske izborne komisije Goran Jevtović, izbori su protekli bez incidenata, uz veliku izlaznost meštana.

"Do 18 časova glasalo je 62 odsto birača i naša je procena da je do zatvaranja birališta svoju građansku dužnost ispunilo sigurno oko 70
odsto upisanih u birački spisak", rekao je Jevtović.

On je dodao da opštinskoj izbornoj komisiji u toku dana nije stigao nijedan prigovor biračkih odbora. Izlaznost u ovoj opštini je bila velika i pre četiri godine.

Za 27 mesta u opštinskom parlamentu konkuriše 158 odborničkih kandidata sa sedam izbornih lista koalicija, stranaka i grupa građana koje učestvuju na izborima u tom gradu. U birački spisak upisano je 10.257 birača koji danas glasaju na 29 birališta u ovoj opštini.

Izborna kampanja privukla je u Kosjerić vrh srpske vladajuće koalicije i opozicije. Maja 2013. u varošici koja se nalazi ispod brda Grad, pala su velika obećanja političara. I dok jedan tabor najavljuje dovršetak svih započetih projekata, drugi pek tvrde da su ti projekti opštinu doveli na ivicu bankrotstva.

Međutim, sada i jedni i drugi nude nove ideje i nove projekte, a sve u interesu žitelja, čiji se broj svake godine smanjuje, jer mnogi odlaze u potrazi za boljim životom negde drugde.

Oni koji ostaju da žive u opštini Kosjerić, dobili su čvrsta obećanja političara da će do njih stići i auto-put i to sa oba kraja opštine, jedan od Požege, a drugi od Valjeva. Bolji život se najavljuje i privlačenjem novih investicija i investitora, a posebno turista u opštinu, koja je začetnik seoskog turizma u Srbiji. Već u junu biće otvoreno 100 novih radnih mesta.

Iako su zaokružili svoje kandidate, birači za B92 kažu da u ta obećanja ipak ne veruju:

"Samo smo potrebni da glasamo i da ispune neke svoje bonuse, zamisli što su ... Obećanje ludom radovanje, uvek bilo to."

"Samo što urade nek dovedu i CNN, nek slika i nek pusti da narod vidi da su uradili i da se narod zapošljava. Inače, sva silna obećanja o zapošljavanju, dosad, nisu ispunjavana."

"Posle pada naše Jugoslavije ništa se nije obistinilo."

Kosjerić je po statističkim podacima među razvijenim opštinama Srbije, ali žitelji ove opštine kažu da je realnost drugačija:

"Ne razumem ko to, kako se uopšte to tretira, kako to ljudi gledaju, da je razvijena opština. Ako radi jedna firma, ne može da bude opština koja ima desetak hiljada stanovnika, da bude sve zadovoljeno, da sve ima, to je nemoguće".

"Plate su male, dve-tri firme su privatizovane, to tako slabo ide i radi se. Namiče se dinar na dinar, skupo je sve. Skuplje je ovde u Kosjeriću, neke stvari, nego u Beogradu".

I dok stranke na lokalnim izborima sondiraju biračko telo, žitelji Kosjerića, ma kojoj listi da su dali svoj glas, pitaju se da li će se nakon izbora, ako ništa drugo, a ono bar obistiniti zvanična statistika, prema kojoj su plate u ovoj opštini iznad republičkog proseka.

Podsetimo, odborničku većinu u prethodnom sazivu činila je koalicija okupljena oko naprednjaka i socijalista, dok su u opoziciji bile Demokratska stranka, Liberalnodemokratska partija i Srpski pokret obnove.

Koaliciju "Za bolji život - Milijan Stojanić", koja je ponudila svih 27 odborničkih kandidata, čine SNS-NS-DSS, a predvodi je sadašnji predsednik opštine naprednjak Milijan Stojanić, kuvar sa svetskim priznanjima.

Isti broj kandidata ima i koalicija SPS-PUPS-JS-URS pod nazivom Odlučno za Kosjerić, a prva na listi je ekonomista Gordana Marković iz SPS-a.

I DS i LDP koji zajedno nastupaju na listi "Odgovorno" ponudili su 27 kandidata, koje predvodi inženjer poljoprivrede Dragan Milaković iz Demokratske stranke.

Na izbore u Kosjeriću samostalno izlazi SPO sa listom od 27 kandidata, koje predvodi dr Ljiljan Kosorić.

Grupa građana "Dveri za bolji život Kosjerića - Boško Obradović" ponudila je 22 kandidata za odbornike, a na čelu liste je ekonomista Javorina Stanišić.

"Sabor srpskog jedinstva - Borislav Pelević" kandidovao je 17 kandidata, sa programerom Milenkom Ostojićem na čelu, dok SDPS-Rasim Ljajić ima 11 kandidata, koje predvodi koreograf Mlađen Marković.

Stanovnici Kosjerića će svoje biračko pravo moći da iskoriste danas do 20 sati na biračkim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: