Vučić 12. maja na KiM, želi dogovor

Srbija želi da sprovodi briselski sporazum u dogovoru sa legitimnim predstavnicima Srba sa Kosova, kaže Aleksandar Vučić koji će 12. maja posetiti pokrajinu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 05.05.2013.

09:51

Default images

Kako je najavio, on će obići srpske opštine i običnim građanima pokušati da približi sporazum o normalizaciji odnosa koji su parafirali Beograd i Priština. Prethodno će u utorak još jednom razgovarati sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, uveren da će sa njima ipak postići dogovor

Građani Srbije razumeju zbog čega je državni vrh odlučio da parafira sporazum sa Prištinom, uveren je Aleksandar Vučić koji se nada da je moguć i dogovor sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, koji se tom sporazumu protive.

Srbija, prema Vučićevim rečima, ima brojne mehnizme za implementaciju briselskog sporazuma, ali da to želi da radi u dogovoru sa legitimnim predstavnicima Srba u pokrajini.

"Država ne želi da pokazuje ni silu ni moć, ne zato što nije jaka, naprotiv, zato što je jaka i zato što oni koji je vode su mnogo jači od onih koji joj se suprotstavljaju. Zato pružamo ruku i želimo da razgovaramo, a ne da se silimo i izgovaramo teške, ružne reči kao što neki od njih izgovaraju", rekao je Vučić nakon posete 250. raketnoj brigadi u selu Zuce kraj Beograda. Prvi potpredsednik vlade je ukazao da se svaki dan čuju optužbe kako bi mnogi bolje rešili problem Kosova od aktuelne vlasti, ali da bi, oni koji to misle, pristajali i na lošije sporazume.

"Gledam svaki dan utrkivanje u optužbama kako bi mnogi to rešili bolje, kako to bolje znaju i kako je neko radio protiv svoje zemlje. Sve te koji tako misle, voleo bih da vidim. Pristajali bi, verujte mi, na 10 puta lošije sporazume ili bi zemlju vodili u pakao", kazao je Vučić.

On je rekao da ako neko misli da može bolje ili da je trebalo drugačije da se uradi, onda to možemo proveriti.

"Ali kada smo ponudili da proverimo, onda su rekli nemojte da proveravamo. Ne znam više šta treba da uradimo, valjda su se iznenadili kada sam rekao hajde da idemo na referendum", naveo je Vučić.

Razgovaraćemo i sa Srbima južno od Ibra, poručio je on, ali i objasnio da tu ima problema legalnosti i legitimiteta, jer u nekim opštinama ima i po tri-četiri rukovodstva.

Međutim, napomenuo je Vučić, bez obzira na to, i sa njima će se razgovarati.

"Moja namera je da posetim pre svega sever Kosova i Metohije, ali i mnoga mesta južno od Ibra. Želim da razgovaram sa našim narodom, tamo idem zbog našeg naroda, ponosan na način na koji smo se borili za svoju zemlju i interese svog naroda", kazao je Vučić.

"Idem na Kosovo, pa makar me gađali"

Vučić je nešto kasnije, gostujući na TV Pink, najvio je da će 12. maja posetiti Kosovo i razgovarati sa tamošnjim Srbima o sprovođenju briselskog sporazuma, a da će pre toga, 7. maja, biti održan i sastanak u Beogradu.

On je rekao da mu je savest mirna i da se ne plaši suda svog naroda, ma kakve planove imaju za njegov doček na Kosovu, pa makar ga gađali paradajzom, jajima ili kamenjem.

"Meni je savest potpuno čista. Uradio sam najbolje što sam mogao i borio se za interese svog naroda...i neće me niko uplašiti", kazao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

On je rekao da shvata stav kosovskih Srba, ali da "ne razume njihov pokušaj da menjaju političku mapu Srbije i nerazumevanje za najveći deo Srbije, za druge ljude".

Potpredsednik Vlade istakao je i da Vlada neće posegnuti za mehanizmima kojima bi bile ukinute institucije Srbije na Kosovu.

On smatra da će primena sporazuma iz Brisela biti teška i zbog toga što EU i Priština pokušavaju da u sprpvođenje plana ubace i nešto što ne postoji u sporazumu i nije u njegovom duhu.

Razgovore traže i Srbi južno od Ibra

Pre nego što Vučić otputuje na Kosovo, predstavnici Srba sa severa doći će u utorak u Beograd, kako bi nastavili razgovore sa državnim vrhom.

Takav sastanak, međutim, istog dana zatražili su i Srbi koji žive južno od Ibra kaže za B92 predsednik opštine Lipljan koja funkcioniše u sistemu Srbije, Zoran Spasić.

Prema njegovim rečima, ima puno nedoumica u vezi sa sporazumom, pre svega u oblastima školstva, zdravstva i socijalne zaštite, ali i kada je u pitanju način na koji će opštine funkcionisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: