Ponedeljak, 22.04.2013.

11:04

Preporuka da Kosovo pregovara o SSP

Evropska komisija usvojila preporuku članicama EU da s Kosovom započnu pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Vest o tome prvi je na svom nalogu na Tviteru objavio visoki komesar EU za proširenje Štefan File.

File je na nalogu na Tviteru objavio i da je Evropska komisija takođe usvojila preporuku po kojoj se Kosovu omogućava pristup i učešće u programima EU.

EK je u svom izveštaju konstatovala da se Kosovo ozbiljno i konstruktivno angažovalo u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Komisija je u izveštaju, koji je danas usvojen na kolegijumu i odmah zatim predočen šefovima evropskih diplomatija koji zasedaju u Luksemburgu, ocenila da je Kosovo postiglo dovoljan napredak za otvaranje pregovora o S S P, kako u dijalogu sa Beogradom tako i u unutrašnjim reformama.

Reč Kosovo je i u ovom izveštaju EK napisana sa zvezdicom i fusnotom u kojoj se pominje Rezolucija SB UN 1224 i mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Prema mišljenju eksperata EK, pregovori i eventualno potpisivanje S S P sa Kosovom ne prejudiciraju njegov status, jer EU već ima nekoliko pravnih ugovora sa entitetima koji nisu međunarodno priznate države, kao što su Tajvan i Hongkong.

Kao i u izveštaju o Srbiji, dokument EK se sastoji iz dva dela, od kojih je jedan posvećen toku dijaloga i sprazuma koji su šefovi pregovaračkih timova parafirali u petak, a drugi unutrašnjim reformama i izgradnji vladavine prava.

"EU očekuje da će obe strane u duhu novog odnosa i razumevanja nastaviti da se, bez prejudiciranja u vezi svojih stavova o statusu Kosova, nastaviti da rade na normalizaciji međusobnih odnosa i da će se u tom okviru, između ostalog, posvetiti pitanju integrisanja i članstva Kosova u međunarodnim telima", piše u izveštaju.

U delu izveštaja koji se odnosi na unutrašnje reforme, EK je konstatovala da Kosovo podržava rad pravosudne misije Euleks, a naročito specijalnog istražnog tima koji ispituje navode iz izveštaja Dika Martija o otmicama civila i ilegalnoj trgovini organima 1999. i 2000.

Komisija je pohvalila donošenje kosovske strategije za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i trgovine narkoticima i ukazala da bi Kosovo trebalo da nastavi da ih primenjuje.

Podsetimo, u Luksemburgu je jutros počeo sastanak ministara spoljnih poslova EU, a glavna tema je bilo postizanje sporazuma Beograda i Prištine u Briselu 19. aprila. Na tom sastanku doneta je i preporuka da se Srbiji dodeli datum za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Ranije danas Vlada Srbije je na sednici prihvatila sporazum koji su parafirali premijeri Srbije i Prištine. Ivica Dačić je odmah nakon te sednice telefonom obavestio Ketrin Ešton o prihvatanju sporazuma. Očekuje se da se sporazum nađe i pred poslanicima Skupštine Srbije u sredu ili četvrtak, a već za danas su zakazane konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa.

Kosovska skupština sinoć je prihvatila sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji su Hašim Tači i Ivica Dačić potpisali 19. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: