Petak, 12.10.2012.

18:55

Suspendovati bezvizni režim Srbiji

Zbog povećanja broja zahteva za azil građana Srbije, EU ima samo jednu opciju- da suspenduje bezvizni režim, kaže za B92 bavarski ministar unutrašnjih poslova.

Izvor: B92

Default images

Joahim Herman, ministar unutrašnjih poslova Bavarske, rekao je da je jasno da u Srbiji ne postoji politički ili verski progon ljudi.

"Ta masovna zloupotreba azila u Nemačkoj nije prihvatljiva. I zato se to mora zaustaviti. Ja sam tokom prošle godine, kada su ove brojke bile znatno manje, zamolio ministra unutrašnjih poslova Srbije da reaguje na odgovarajući način. Ti napori očigledno nisu urodili plodom jer je broj potražilaca azila iz Srbije rastao iz meseca u mesec. U toj situaciji postoji samo jedna mogućnost za Evropsku Uniju - da se supenduje bezvizni režim“, rekao je Herman.

On je rekao da ako Srbiji pođe za rukom da priguši tu masovnu zloupotrebu institucije dodele azila, onda bi to za Nemačku bilo u redu, jer oni nisu jedina zemlja koja se suočava sa masovnim zahtevima za dodelu političkog azila od osoba poreklom iz Srbije.

"Pritužbe u međuvremenu stižu i iz drugih evropskih zemalja, kao što su Belgija, Holandija i Švedska. Ali mi jasno kažemo - takav rast broja zahteva za dodelu političkog azila za nas nije prihvatljiv. Samo u septembru došlo je 2.000 novih potražilaca azila iz Srbije i zbog toga nažalost moramo insistirati na tome ako Srbija ne može ovo da spreči, da se suspenduje bezvizni režim", rekao je bavarski ministar unutrašnjih poslova.

Herman kaže da je to njegov zahtev, ali je u međuvremenu i savezni ministar unutrašnjih poslova doktor Fridrih usvojio taj stav.

"On se međuvremenu zalaže za suspendovanje bezviznog režima za Srbiju i Makedoniju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman u razgovoru sa Dragoslavom Dedovićem, odgovornim urednikom srpske redakcije Dojče velea.

Banović: Situacija nije alarmantna

Načelnik Uprave granične policije Srbije Nenad Banović kaže da režim putovanja državljana Srbije u zemlje Evropske unije bez viza nije ugrožen.

“Podaci koje smo dobili od naših nemačkih kolega jesu ozbiljni, međutim sam izveštaj Evropske komisije koji je juče stigao govori da je Srbija na polju smanjanja lažnih azilanata imala umereni napredak, što znaci da situacija nije tako alarmanta kao što naše nemačke kolege žele to da predstave. Što se konkretno Bavarske tiče u toku avgusta i septembra zajedno Srbi i Makedonci su imali su, prema njihovim izveštajima, samo 303 naša državljana koji su tamo bili u funkciji tkzv. lažnih azilana. Brojke pokazuju da je broj lažnih azilanata u padu u odnosu na prošlu godinu kada smo imali izuzetan pad u odnosu na 2010,” kaže za B92 Banović.

“Mi sva upozorenja koja dobijamo od naših nemačkih kolega zaista najozbiljnije razmatramo i preduzećemo određene mere…Već u utorak ćemo imati jedan ozbiljan sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova kada ćemo razmotriti koje ćemo naredne korake preduzeti za smanjenje broja tih lica,” rekao je Banović za B92 i dodao da je u stalnom kontaktu sa oficirom za vezu ambasade Nemačke u Beogradu i da će uspostaviti kontakte sa kolegama iz Nemačke.

Na osnovu dokumenta MUP-a Srbije u koji je B92 imao uvid, primetan je trend pada broja državljana koji su podneli zahtev za azil u tradicionalno “najpopularnijim” evropskim zemljama.

Na osnovu podataka u prvih šest meseci, manje zahteva u odnosu na prethodne dve godine upućeno je Nemačkoj, Švedskoj, Luksemburgu, Belgiji. Jedino je povećan broj zahteva za azil u Švajcarsku.

U Nemačakoj je , na primer, u prvih šest meseci ove godine manje tražioca azila, a Srbija se na lazi na šestom mestu po broju podnetih zahteva u ovoj zemlji. U septembru je porastao broj zahteva, posle odluke nemačkog Ustavnog suda da se povećaju novčana davanja tražiocima azila.

Tema azilanata i vizna sloboda za Srbiju i Makedoniju biće, prema nemačkim medijima, razmatrana na samitu EU ministara unutrašnjih poslova i prava 25. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

212 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: