Asadov telohranitelj ubio ministra

Dve grupe preuzele odgovornost za napad na Nacionalnu bezbednost u centru Damaska, u kome su ubijeni ministar odbrane i njegov zamenik i zet sirijskog lidera.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2012.

11:22

Default images

Agenciji Rojters je neimenovani izvor službe bezbednosti preneo da je bombaš samoubica bio telohranitelj sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji je činio prvi krug obezbeđenja sirijskog lidera.

Islamistička pobunjenička grupa "Liva al-Islam", što znači "Brigada islama", navela je na svojoj Fejsbuk stranici da je izvela napad "na ćeliju poznatu kao kontrolna krizna soba u prestonici Damasku". Portparol te grupe je u telefonskoj izjavi Rojtersu potvrdio da grupa snosi odgovornost za napad. Istovremeno je i Slobodna sirijska vojska preuzela odgovornost za napad. "Ovo o čemu mi pričamo je vulkan...tek smo počeli", rekao je njen portparol Kasim Sadedin.

Sirijski ministar odbrane general Daud Radža i njegov zamenik i Asadov zet Asef Šavkat ubijeni su u bombaškom napadu na dobro čuvanu zgradu u centru Damaska.

Čelnik sirijskog režimskog Kriznog štaba, general Hasan Turkmani je treća žrtva današnjeg bombaškom napada u Damasku na sedište Nacionalne bezbednosti, javila je sirijska državna televizija.

"General Hasan Turkmani, pomoćnik zamenika sirijskog predsednika, je (postao) mučenik pošto je podlegao povredama u jutrošnjem napadu", javila je sirijska televizija, prenela je agencija AFP.

"Ministar odbrane ubijen je u terorističkom bombaškom napadu na zgradu Nacionalne bezbednosti", prenela je sirijska državna televizija.

U trenutku napada, u zgradi je trajao sastanak sirijskih ministara sa zvaničnicima obaveštajne službe, kome je prisustvovao i ministar odbrane Radža. Ubijeni ministar, inače hrišćanin, bio je i zamenik načelnika Generalštaba sirijske vojske i zamenik premijera.

AFP prenosi, pozivajući se na bezbednosne izvore, da je nekoliko učesnika tog sastanka ranjeno u eksploziji i prevezeno u prestoničku bolnicu Al-Šami. Kako su agenciji preneli zvaničnici, među ranjenima je i ministar unutrašnjih poslova Mohamed al-Šar.

Napad je izveden dok prestonicom, četvrti dan za redom, ne jenjavaju sukobi između pobunjenika i režimskih snaga bezbednosti.
Kako javlja BBC, u blizini prestoničke palate gori nekoliko vojnih baraka.
Foto: Beta
Navode pobunjenika da je reč o konačnoj borbi za preuzimanje prestonice negiraju sirijski zvaničnici, koji tvrde da nije reč o sveopštoj ofanzivi opozicije.

Prema navodima Lokalnog koordinacionog odbora, koji organizuje antirežimske proteste, borbe su noćas vođene u više delova Damaska, a bombardovan je i susedni Kvabun.

U gradu, kako prenosi AFP, od izbijanja većih sukoba u Damasku manji je saobraćaj, nego što je uobičajeno, posebno nakon što su pobunjenici najavili ofanzivu pod nazivom "Vulkan Damaska i zemljotres Sirije".

Režimske snage i pobunjenici Slobodne sirijske vojske sukobile su se pred zoru i u Al-Midanu i Zahiri, delovima Damaska, kao i u Asaliju, na jugu grada. Čula se i jaka eksplozija na zapadu grada, u delu Mašru-Dumar.

Van grada, ali na teritoriji provincije Damask, čula se, kako prenose opozicioni aktivisti, paljba iz oružja, a potom je snabdevanje strujom prekinuto.

Severozapadno od Damaska, na granici sa Libanom, režimske snage su bombardovale grad Zabadani. U provinciji Homs teško naoružanje korišćeno je u Tal Kalaku i više delova grada Homs.

Pobunjeničke snage juče su najavile da je počela borba za oslobađanje Damaska. Više od 60 vojnika ubijeno je u sukobu sa pobunjenicima u proteklih 48 sati, tvrdi nevladina organizacija Sirijska opservatorija ljudskih prava.

"Između 40 i 50 vojnika regularne vojske Sirije ubijeno je u ponedeljak u sukobima u Damasku, a najmanje 20 poginulo je juče", navodi šef ove organizacije Rami Abdel Rahman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: