Sreda, 23.05.2012.

08:54

Kosovo: Zapaljene kuće povratnika

U selu Drenovac u opštini Klina na Kosovu i Metohiji tokom noći izgorele su dve kuće čiji su vlasnici Srbi povratnici.

Izvor: Tanjug

Default images

Predstavnik sela Nenad Stašić izjavio je da su nešto iza ponoći u požaru oštećene kuće Milovana Radosavljevića i Arsa Stepića, da povređenih nije bilo, jer u trenutku požara nije bilo nikog u kućama.

Vatrogasne ekipe stigle su oko jedan čas posle ponoći, ali je kuća Radosavljevića već bila uništena u požaru, dok je Stepićev dom vatrena stihija takođe uništila, ali nešto manje, objasnio je on.

Stašić je rekao da Srbi povratnici u ovom selu sumnjaju da se radi o podmetnutom požaru, kojim su počinioci želeli da pošalju jasnu poruku Srbima da im nije mesto u Metohiji.

"Prošle nedelje dogovorena je izgradnja još 12 kuća za Srbe povratnike. Ovo je poruka i tim ljudima da se njihov povratak ne želi i da nisu dobrodošli", rekao je Stašić.

U selo Drenovac prošle godine vratilo se prvih sedam srpskih porodica, od kojih pet porodica stalno živi u selu.

U Drenovcu očekuju da na mesto požara stignu specijalizovane ekipe kosovske policije, kako bi uradile uviđaj i utvrdile uzrok požara.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je paljenje kuća Srba povratnika u selu Drenovac kod Kline i zatražilo od Euleksa da pronađe počinioce tog dela.

"Pozivamo sve relevantne međunarodne faktore u Pokrajini da svojim autoritetom primoraju takozvane prištinske institucije i zvaničnike kosovskih Albanaca da, umesto pompeznog najavljivanja plana za sever Kosmeta, istinski obezbede sigurnost i bezbednost kosovskih Srba južno od Ibra i da suzbiju albanski ekstemizam, umesto što ga podstiču", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je više puta upozoravalo predstavnike međunarodne zajednice na konstantne napade i težak položaj Srba povratnika na Kosovu i Metohiji, a posebno na pogoršanje situacije u okolini Kline, u kojoj žive srpski povratnici.

"Ministarstvo traži od KFOR-a da pojača prisustvo u povratničkim selima u okolini Kline i zaštiti živote i imovinu Srba od albanskih ekstremista. Paljenje kuća u selu Drenovac, kao i ostali nerasvetljeni napadi na povratnike pokazuju kakav je stav i odnos Prištine prema povratku prognanih i raseljenih Srba", navodi se u saopštenju.

MUP osudio incident

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova oštro je osudilo incident koji se dogodio u selu Drenovac. U saopštenju kosovskog MUP-a navodi se da je slučaj kvalifikovan kao "izazivanje opšte opasnosti - podmetanje požara" i pod istragom je regionalne istražne jedinice iz Peći, jedinice Forenzika i jednice "K9".

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da sarađuju s kosovskom policijom u otkrivanju počinilaca ovog slučaja kako bi se odgovorni izveli pred lice pravde.

Kosovski MUP podseća da je njihov zadatak očuvanje sigurnosti svih građana i da su danas više nego ikada odlučni da zaštite živote i imovinu svih građana.

"Nećemo dozvoliti da takva kriminalna dela štete naporima institucija Republike Kosova u izgradnji tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, bez obzira na etničku pripadnost, religiju ili politička uverenja", dodaje se u saopštenju.

Takođe, u saopštenju se navodi da su sloboda kretanja i prava korišćenja imovine svih građana na Kosovu zagarantovani Ustavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: