Utorak, 08.05.2012.

16:30

Očevi pišu "nužne zakone"

Iako prema zakonu poslanici u parlamentu glasaju za donošenje i izmene zakona, neki ljudi, iz želje ili nužde, odluče da pokušaju da izmene manjkave zakone.

Izvor: B92

Default images

Tako su i dva oca, čije ćerke su tragično nastradale, odlučila da preuzmu inicijativu i izbore se za Marijin i Tamarin zakon.

Zakon iz nužde - tako Slobodan Jovanović vidi zakon nazvan po osmogodišnjoj ćerki Mariji, koja je brutalno silovana i ubijena pre skoro dve godine u Starim Ledincima.

Iako nije pravnik, pročitao je Krivični zakon i, kako kaže, jednostavno shvatio da pre svega nedostaju preventivne mere koje će sprečiti pedofile da ponove krivično delo.

"Preventivne mere Marijinog zakona su te da se svi ti zlikovci, da ih nazovemo seksualni predatori, javljaju nakon odsluženja zatvorske kazne sudovima, centrima za socijalni rad, policijskim stanicama i da ne mogu da rade na mestima gde se skupljaju deca, računajući tu i škole, vrtiće, sportske priredbe...", kaže Slobodan Jovanović.

Primenom Marijinog zakona biće zabranjeno ublažavanje kazne ispod minimuma za krivična dela silovanja i pedofilije, a osuđenima neće biti dozvoljen uslovni otpust. Međutim, Slobodan Jovanović kaže da je problem i u zatvorskim kaznama.

"Sada je, kako kažu, minimalna kazna 10, a maksimalna 40 godina. Voleo bih da upoznam tog čoveka koji će mi objasniti šta bi trebalo da uradi zlikovac za 10, a šta za 40 godina. Koliko treba da upropasti nečije dete da bi dobio 10, a koliko za 40? Velika je razlika", ističe on i dodaje:

"To neće spasiti moje dete, neće ga dići, ali se nadam da će pomoći da mnogi drugi roditelji svoju decu spasu na taj način što će ovaj Marijin zakon tome služiti".

Još jedan otac koji se odlučio na pisanje zakona je Branko Miladinović, čija Tamara je nastradala u požaru u diskoteci "Kontrast" 1. aprila ove godine. Tamarin zakon podrazumeva tri velike izmene.

"Prvi deo se odnosi na zaštitu od požara u takvim objektima, gde se promoviše požarni spasilac koji mora obavezno da ima državni ispit, što sad nije slučaj. On mora da bude u objektu tokom održavanja performansa i on će kontrolisati da li su aparati ispravni", objašnjava on.

Tamara je po profesiji bila novinarka, pa se zbog toga druga inicijativa odnosi na beneficirani radni staž novinara koji rade na terenu, dok treći deo nalaže da država osnuje privatni penzioni fond za sve mlade ljude bez posla.

"Ja kao roditelj ću dobiti jednu satisfakciju, ispuniću obećanje koje sam dao ćerki na grobu, jer, verujte, u samom tom trenutku nisam znao kako da postupim. Zvučaće nestvarno, ali te noći pre njene sahrane, kao da mi je došao glas da ja moram u tom smislu da delujem", kaže Miladinović.

Slobodan Jovanović je delimično uspeo - Vlada Srbije je prošlog meseca pravno uobličila njegov nacrt, a potom ga i usvojila, pa sada čeka nove poslanike u skupštini, dok će Branko Miladinović uskoro Tamarin zakon predati ombudsmanu Saši Jankoviću. Saglasni su da bi najbolje bilo da ove zakone nikada nisu morali ni da napišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: