Skoplje: Islamisti izvršili ubistva

Makedonski MUP je uhapsio 20 pripadnika radikalne islamističke grupe osumnjičenih da su povezani sa petostrukim ubistvom izvršenim 11. aprila u blizini Skoplja.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 01.05.2012.

14:03

Default images

Privedeni u jutrašnjoj policijskoj akciji "Monstrum" nalaze se na saslušanju u nekoliko policijskih stanica u Skoplju.

Očekuje se da saslušanje traje tokom cele noći, jer policija ima 24 sata zakonskog vremena da drži osumnjičene u svojim prostorijama, a najranije sutra ujutro privedeni bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju u Skoplju.

U iskazima pred policijom treba da odgovore na više pitanja medju kojima i zašto je oružje pronadjeno u njihovim domovima, prenose makedonski mediji.

Među uhapšenima u operaciji "Monstrum" su i lica za koja se veruje da su direktni izvršioci zločina. U akciji učestvuje više od 600 policajaca.Ministarka policije Makedonije Gordana Jankulovska rekla je da su uhapšeni pripadnici grupe radikalnih islamista iz Skoplja optuženi za terorizam. Akcija još traje i u naredna 24 časa se očekuje se još detalja.

Policija je objavila da je motiv za ubistvo četiri mladića i jednog sredovečnog čoveka bio zastrašivanje lokalnog stanovništva. Ubice i žrtve nisu bili povezani niti su se poznavali, pa su otpale teorije prema kojima je motiv ubistva osveta, o čemu su lokalni mediji dugo spekulisali.

"Hapšenja osoba povezanih sa ubistvom se zasnivaju na materijalnim dokazima do kojih smo došli tokom istrage", rekla je Jankulovska.

Jankulovska je dodala da su pojedini pripadnici grupe ekstremista su učestvovali u borbama protiv NATO trupa u Pakistanu i Avganistanu, ali nije mogla da kaže da li je ta grupa povezana sa nekom većom međunarodnom terorističkom grupom.

Kod nekih uhapšenih je pronađena i veća količina oružja, ali za sada nema potvrde da je pronađeno oružje kojim je izvršen zločin. Pronađeni su automatska puška, četiri pištolja, bombe, tromblonske mine, veća količina municije, deset maskirnih uniformi, sedam borbenih prsluka, fantomke i uređaji za komunikaciju.

"Jutros smo izvršili pretres ukupno 26 objekata i nakon toga priveli 20 osoba po raznim osnovama. U pretresima je pronađen veliki broj materijala za koje smatramo da bi mogli da ih koristimo kao dokaz. Pronađena je ogromna količina oružja, literatura koja ukazuje na ideološku pripadnost ovih lica i mnoštvo drugih predmeta kao što su propagandni leci, fantomke ili slični predmeti koji bi mogli biti korišćeni ili su bili korišćeni prilikom izvršenja krivičnih dela", rekla je Jankulovska.

Hapšenja su izvedena u jutarnjim časovima, a pripadnici policije će nastaviti akciju i u naredna 24 časa tokom kojih se očekuje još hapšenja.

Očekuje se da će se kasnije tokom dana novinarima obratiti i makedonski premijer Nikola Gruevski.

U nezapamćenom zločinu u Makedoniji, kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja ubijeni su četiri mladića starosti između 18 i 22 godine Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, kao i lokalni pecaroš 45-godišnji Borče Stevkovski koji se slučajno zatekao na mestu zločina.

Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinak metara dalje, a prema izveštajima medija tela mladića su pronađena "postrojena jedna do drugog".

Ubistvo je podgrejalo međuetničke tenzije u Makedoniji i nakon zločina je zabeleženo nekoliko incidenata i protesta, a policija je sve vreme apelovala da se ne objavljuju neproverene informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

171 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: