Tači: Predlog Prištine izbalansiran

Model predstavljanja u kom bi uz ime Kosova bili i Rezolucija 1244, mišljenje MSP i Rezolucija o nezavisnosti je izbalansiran, kaže premijer Kosova Hašim Tači

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

15:26

Default images

On tvrdi da taj model uzima u obzir dve postojeće realnosti - onu nezavisnog Kosova, ali i onu da Srbija ne priznaje njenu državnost.

Prištinski dnevnik "Koha ditore" prenosi danas ocenu da se premijer "predao pred zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom do te mere da je čak i odustao od izraza Republika".

Kosovski premijer je samo dan nakon posete Bernsa Prištini prihvatio model u kojem dolazi do izražaja Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na čemu je insistirala i Srbija.

List prenosi da je Tači u vezi s tom odlukom za Radio Slobodnu Evropu rekao da za Prištinu više nisu bitni simbolika i formulacije.

"Za nas je bitnija evropska agenda, ubrzavanje evropskog paketa za Republiku Kosova'', izjavio je Tači za RSE.

Definitivno, izjavio je Tači, ovim sporazumom Kosovo će biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država, dakle poslednjom verzijom, Kosovo će ostati nezavisno i suvereno.

"Takođe, i mišljenje Međunarodnog suda pravde daje međunarodnu potvrdu državi Kosovo, ali i Rezolucija 1244, koja poštuje i garantuje teritorijalni integritet Republike Kosova i prisustvo NATO trupa na njenoj teritoriji'', rekao je Tači.

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je ranije danas da je osnov za dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova bio asimetrični model. Više o tome pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: