EPS: Neće biti restrikcija

Građani ne treba da se plaše kolapsa u sistemu EPS-a, a ni restrikcija iako mediji govore o tome, izjavio je šef EPS-ovog Kriznog staba Zoran Manasijević.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 12.02.2012.

09:24

Default images

"Nemamo namere da uvodimo restrikcije, osim ako ne bude neka velika havarija, a nadam se da je kulminacija problema završena juče iskliznućem lokomotive iz šina (u Termoelektrani Nikola Tesla)", rekao je Manasijević i dodao da se snabdevanje ugljem te TE normalizuje, nakon što je problem rešen noćas, oko dva sata.

Građani ne treba suviše da se brinu, restrikcije su u medijima suviše potencirane, planovi postoje, ali mi kao javno preduzeće moramo da budemo spremni i na takvu mogućnost, izjavio je on.

EPS radi punim kapacitetom bez obzira na loše vremenske uslove i tešku opštu elektroenergetsku situaciju u zemlji, kazao je on i dodao da zbog toga preduzeću ne preti kolaps.

Mašine rade punim kapacitetima, ali one imaju svoju tehničku zaštitu pa ih ljudskom odlukom ne možemo preopteretiti, rekao je Manasijević.

Na težinu elektroenergetske situacije u zemlji, kako je naveo, utiču i smanjene proizvodne mogućnosti u hidroelektranama, koje od aprila ne mogu da rade punim kapacitetom zbog niskih vodotokova.

Prema Manasijevićevim rečima i rezerve uglja u deponijama se smanjuju jer je otežano njegovo dovoženje u Obrenovac.

Pomoćnik generalnog direktora EPS-a je rekao da su mere vlade, poput isključenja velikih potrošača dale rezultatate. Prema njegovim rečima, isključenja velikih potrošača se rade u dogovoru sa vlasnicima, uz razumevanje ako treba da završe neki proizvodni proces.

"Elektroprivreda Srbije" saopštila je da se smanjuje potrošnja električne energije u domaćinstvima Srbije. Apeli za štednju struje, koji su građanima upućivavi poslednjih dana počeli su da donose rezultate, navedeno je u saopštenju. Dodaje se da, otkad su isključeni industrijski kupci koji nisu od vitalnog značaja, potrošnja električne energije počela je da opada. Poslednje mere koje je preduzela Vlada Srbije urodile su plodom, tako da se dnevna potrošnja struje smanjila za sedam miliona kilovat-sati, navedeno je u saopštenju.
(Foto: Tanjug)
Ekipe Zimske službe JKP "Beograd-put" neprestano čiste glavne saobraćajnice, kojima se saobraćaj odvija bez prekida, rekao je operativni inženjer te službe Milorad Pucarević, a saopštila je Gradska uprava.

Kako je navedeno, Pucarević je istakao da su sve glavne saobraćajnice u Beogradu prohodne, kao i da je na čišćenju takozvanog "prvog prioriteta" angažovano više od 150 vozila.

U gradu je angažovano 84 kamiona i 36 multikar vozila, dok je na regionalnim putevima angažovano 21 vozilo.

On je istakao da se ulice posipaju i solju i kalcijum hloridom, jer ih kombinacija čini delotvornijima na niskim temperaturama.

Ekipe JKP "Beograd-put" ručno posipaju so i uklanjaju sneg sa autobuskih stajališta.

Ulice prvog reda, kojima se uglavnom kreću autobusi javnog gradskog saobraćaja, treba da budu očišćene dva do četiri sata po prestanku padavina.

Nema većih problema ni u proizvodnim pogonima JKP "Beogradske elektrane" niti na distributivnoj mreži i stanovi se greju neprekidno, saopštila je Gradska uprava.

Kako je navedeno u saopštenju, glavni dispečer Beogradskih elektrana Miodrag Radunović rekao je da su svi toplotni izvori i dalje u dvadesetčetvoročasovnom režimu proizvodnje i distribucije toplotne energije.

Zbog niskih spoljašnjih temperatura vazduha, režim rada bez prekida je na snazi od 25. januara, kako je i predviđeno gradskom odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u takvim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: