Stefanović: Želimo trajni mir

Srbija ne želi da pitanje Kosova blokira njen put u EU, želimo da na Kosovu obezbedimo trajni mir, kaže šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović.

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

01:44

Default images

On je za "Blic" kazao da Beograd želi da u direktnim pregovorima sa Prištinom uskladi nacionalni interes i ono što je pogled Brisela na moguća rešenja.

"Spremniji smo nego ikad da na nov način dođemo do najoptimalnijih rešenja", poručio je Stefanović.

"U odnosu na ranije pregovore naš pristup sada nije ušančen, jer štiteći državne interese želimo da pitanje Kosova ne blokira naš put u EU, da ljudi na Kosovu žive normalno i bezbedno i da imamo trajan mir, uz istorijski kompromis Srba i Albanaca", naveo je Stefanović.

On je ocenio da će za Beograd biti veoma važno "koliko su pregovori uspešni", jer će Srbija tako "lakše" ostvariti cilj dobijanja statusa kandidata i eventualnog početka pregovora za ulazak u EU, "iako to nije formalni uslov", kako je naveo.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova rekao je da će prvi direktni razgovori Beograda i Prištine biti vođeni u Briselu, uz posredovanje i učešće EU i dodao da su srpski ekspertski timovi uradili predloge i modalitete rešenja za neke od tema.

"Urađene su alternative za prve moguće teme, telekomunikacije, avio-saobraćaj, katastar i pitanje nestalih. neka pitanja su izrazito povezana, poput funkcionisanja institucija na severu, legalizacije dokumenata, prisustva Prištine na međunarodnim skupovima", rekao je Stefanović.

On je naveo da ne veruje da Albanci imaju spremljena rešenja, jer prema njegovim saznanjima, nisu formirali pregovarački tim.

"Ima spekulacija ko će voditi taj tim, sigurno je samo da će to biti neko najbliži predsedniku prištinske vlade", rekao je Stefanović i naveo da ne očekuje da će izveštaj Dika Martija, usvojen prošle nedelje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, uticati na odlaganje razgovora.

On je rekao da nema osnova za spekulacije da će direktno pregovaranje srpskih vlasti sa Prištinom značiti i priznanje Kosova.

"Ne postoji osnov za tako nešto...Kritičari koji tvrde da mi nekog priznajemo zato što razgovaramo s njim dovode u pitanje normalan evropski proces rešavanja problema", ocenio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: