Prag: Svađa oko ambasade na Kosovu

Između predsednika Češke Vaclava Klausa i šefa diplomatije Karela Švarcenberga izbila je svađa povodom imenovanja ambasadora na Kosovu, tvrde češki mediji.

Izvor: B92

Subota, 22.01.2011.

16:35

Default images

Češka još nema ambasadora u Prištini, iako je amasada otvorena još 2008.

Švarcenberg bi, prema češkim medijima, pozdravio imenovanje ambasadora na Kosovu, dok Klaus, u čiju nadležnost spada imenovanje ambasadora, to kategorički odbija, kao protivnik nezavisnosti Kosova.

"Znam jako dobro da bi ministar Švarcenberg rado imao ambasadora na Kosovu. Takođe, znam jako dobro da to imenovanje nikada neću potpisati. Sve dok sam ja predsednik mi tamo nećemo imati ambasadora", rekao je Klaus za češki portal Novinky.cz.

Švarcenberg je u svom reagovanju potvrdio da bi želeo da Češku na Kosovu zastupa ambasador.

"Jedan ambasador je predstavnik šefa države. Odluka je na predsedniku. Diplomatskim odnosima sa Kosovom, međutim, dobro se upravlja i na aktuelnom nivou", prenose mediji izjavu Švarcenberga.

Klaus ostaje predsednik Češke do 2013, kada mu ističe drugi mandat na mestu šefa države. Kada je vlada njegove zemlje 2008, za vreme premijera Mireka Topolaneka, priznala nezavisnost Kosova, on je to oštro kritikovao. Klaus je tada rekao da se radi o opasnom presedanu koji znači otvaranje Pandorine kutije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: