Boris Tadić, novi-stari lider DS

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić ponovo je na skupštini stranke izabran na tu funkciju sa mandatom od četiri godine.

Izvor: B92, Beta

Subota, 18.12.2010.

18:35

Default images

Tadić, koji je treći put izabran na tu funkciju, poručio je da će Srbija "punom parom" nastaviti put ka Evropskoj uniji.

U obraćanju učesnicima izborne skupštine DS u beogradskom Sava centru, Tadić je najavio nastavak reformi u društvu i promenu sistema vrednosti.

Boris Tadić rekao je da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi, što je, kako je naveo, pokazalo da je DS sastavljena od ljudi koji znaju da Srbija mora da se demokratizuje i da se reše nagomilani problemi.

Govoreći o narednim parlamentarnim izborima, za koje je ocenio da će biti u proleće 2012. godine, on je rekao da je cilj sadašnje vladajuće koalicije da osvoji 40 odsto glasova.

"To neće biti lako, ali je to neophodno da bi se kreirala nova budućnost Srbije", kazao je Tadić i najavio da će već naredne godine biti dovršena reforma pravnog sistema i usklađivanje izbornog zakonodavstva sa evropskim standardima.

"Sad moguća saradnja i sa LDP"

Boris Tadić zahvalio je koalicionim partnerima na ulozi koju imaju u izgradnji države, i rekao da je uveren da će zajedno to činiti i u narednoj deceniji, ali je naveo da je potrebna podrška i širih slojeva društva, poput sindikata, intelektualaca i predstavnika kulturnog i javnog života.

Predsednik DS je čestitao i koalicionim partnerima – lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću na hrabrosti i vizije koju je pokazao, Rasimu Ljajiću i Mlađanu Dinkiću, Nenadu Čanku, Draganu Markoviću i Jovanu Krkobabiću na dobroj saradnji.

On je takođe ocenio da je saradnja moguća i sa nekadašnjim političkim saradnikom u DS, a sada liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem.

Tadić je kazao da DS mora da pruži ruku i svojim političkim protivnicima.

"Nastavak dela koje su počeli osnivači"

Boris Tadić je podsetio na osnivače i lidere Demokratske stranke poput Ljube Davidovića, Milana Grola, Dragoljuba Mićunovića i Zorana Đinđića i ponovio da, kao predsednik DS-a, nikada neće prestati da nastavlja delo koje su oni počeli, naročito Đinđić, koji je, kako je rekao, postavio temelje DS za XXI vek.

Tadić je ponovio da je potrebno da se čitav region Balkana izbori sa siromaštvom i zaostajanjem u svakom pogledu a da Srbija mora da smanji javnu potrošnju, poveća izvoz i smanji oslanjanje na usluge i bankarstvo. Opširnije o planovima u oblasti ekonomije čitajte u rubrici Biz.

Predsednik DS se založio za decentralizaciju, ali je rekao da taj proces ne sme da dovede u pitanje nijednu funkciju centralne države, već samo da pomogne svim delovima zemlje da iskoriste svoje resurse.

On je rekao da Srbija najranije može da postane članica Evropske unije 2016. godine a da bi, ako se taj proces produži do 2020. godine, to značilo novo zaostajanje.

Član DS od 1990, treći put izabran za lidera

Boris Tadić je bio jedini kandidat za predsednika DS, a delegati organe stranke prvi put su birali elektronskim putem. Tadića su za predsednika DS kandidovala 164 opštinska odbora, od ukupno 170 koliko stranka ima.

Predsednik DS može sazvati sednicu svakog organa i tela u stranci, a za svoj rad odgovara Skupštini DS-a. Zamenika predsednika bira Glavni odbor stranke iz redova potpredsednika.

Tadić je član DS od 1990. Obavljao je funkcije sekretara Glavnog odbora i potpredsednika Izvršnog odbora DS, a za potpredsednika DS-a izabran je u februaru 2000. godine, kao i oktobru 2001.

Za predsednika stranke izabran je u februaru 2004. i istog meseca 2006. godine. Za predsednika Srbije Tadić je prvi put izabran u junu 2004, a zatim u februaru 2008.

Današnji izbor Tadića je objavljen na kraju svečanog dela izborne skupštine Demokratske stranke.

Na svečanom delu su govorili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zamenik premijera Albanije Iljir Meta, evropski parlamentarci Zoran Taler, Zita Gurmei i Maria Munjiz, dok su se putem video linka skupu obratili i grčki političar Jorgos Papandreu i predsednik Partije evropskih socijalista Pol Rasmusen.

Demokratska stranka je na današnjoj izbornoj skupštini u Beogradu sem izbora novog rukovodstva, predstavila i programske ciljeve stranke i strateška opredeljenja za razvoj Srbije u narednih deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: