Nema kršenja prava Bošnjaka

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava negiralo je da postoji kršenje ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

16:56

Default images

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić zatražio je na skupu Svetske islamske lige zaštitu muslimana Bošnjaka u Srbiji zbog kršenja ljudskih prava.

Državni sekretar u Ministarstvu Aniko Muškina-Hajnrih ocenila je izjavu kao zapaljivu i navela da nacionalni saveti nemaju nadležnost u oblasti verskih prava i da izbori za ta tela nisu mogla dovesti u pitanje verska prava pripadnika manjina.

Ona je istakla da bošnjačku nacionalnu manjinu u Srbiji ne čine i ne predstavljaju isključivo pristalice muftije Muamera Zukorlića, pa je pogrešno problem bošnjačke kulturne zajednice izjednačiti sa problemom čitave manjine.

Reis-ul-ulema Cerić je na godišnjem skupu u Meki izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, odnosa vlasti u Srbiji prema muslimanima Bošnjacima u Srbiji, posebno u Sandžaku i zatražio zaštitu i podršku za muftiju Muamera Zukorlića u njegovom, kako je naveo, nastojanju da sačuva nezavisnost, jedinstvo, čast i ugled islama i muslimana u Srbiji.

Ovo je drugi put za nešto više od godinu dana da vrhovni poglavar Islamske zajednice BiH pokušava da internacionalizuje svoje uverenje da se u Raškoj oblasti u Srbiji krše ljudska i verska prava muslimana.

U Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice - Zukorlićev mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Islamska zajednica Srbije, kojom rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić, a koja pretenduje na kontinuitet islamske zajednice na ovim prostorima iz 1868. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: