Polančec pušten iz zatvora

Bivši potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar privrede Damir Polančec pušten je iz pritvora u Zagrebu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

20:28

Default images

Polančec je u zagrebačkom zatvoru nalazio od kraja marta kada je uhapšen zbog sumnje u malverzacije u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji “Podravka“.

Županijski sud u Zagrebu danas je odlučio da Polančecu ukine pritvor na predlog Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) koji je saslušao sve svedoke u istrazi o nezakonitostima u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), za šta se takođe sumnjiči Polančec.

Sud je iz zatvora pustio i čelnika šibenske Tvornice lakih metala (TLM) Ivana Koštana, ali ne i bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravaka.

Njih trojicu USKOK tereti da su HEP oštetili za oko 600 miliona kuna (oko 85 miliona evra), jer su putem šibenskog TLM-a mostarskoj firmi Aluminij prodavali struju po višestruko nižim cenama. Mravak je zadržan u pritvoru zbog istrage o primanju mita u vezi radova na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani.

Polančecov advokat Ante Nobilo izjavio je da se bivši potpredsednik Vlade nakon smene odrekao funkicionerske plate, ali da ju je ponovo tražio budući da mu je sud blokirao imovinu. Nobilo je rekao da on sada prima polovinu nekadašnje plate.

Zzupanijski sud u Zagrebu potvrdio je juče optužnicu protiv Damira Polančeca kojom se tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, jer je sredinom 2008. godine omogućio vukovarskom advokatu Petru Miletiću protivpravnu isplatu 500 000 kuna (oko 71.500 evra) iz državne blagajne za nepotrebnu stručnu studiju.

Protiv njega je takođe podignuta optužnica zbog nezakonitosti u gradnji rasvete na igralištu fudbalskog kluba "Osvit" u njegovom rodnom mestu Đelekovcu kod Koprivnice. Navodno je nezakonito potrošio 230 000 kuna (oko 33 000 evra).

Bivši hrvatski vicepremijer uhapšen je krajem martu ove godine u sklopu istrage o malverzacijama Podravkinim akcijama.

On je i najviše rangirani državni funkcioner koji je završio u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: