Sreda, 16.06.2010.

10:58

U Jabuci mirno, "a gde je Čiplić"?

Situacija u Jabuci se smirila nakon što je raspoređena Žandarmerija. Direktor GI Miljenko Dereta kritikuje ministra Svetozara Čiplića što nije posetio to mesto.

Izvor: B92

Default images

Protestnih okupljanja i napada na romske kuće nema, a prema rečima Saveta Mesne zajednice Milorada Cvetanovića, nije verovatno da se takav incident ponovi.

"Policija je i dalje tu, ne verujem da bi više pokušali nešto. Devedeset posto ljudi je isto protiv toga, tako da mislim da bi trebalo da se sredi situacija", kaže Cvetanović.

U selu Jabuka kraj Pančeva danas je mirno, a nema nagoveštaja o novim protestnim okupljanjima meštana. U Jabuci su i dalje preventivno prisustni pripadnici pančevačke policije i Žandarmerije.

Malo banatsko selo je mirno, ali strasti zbog incidenata prethodnih dana se ne smiruju. Predstavnici zaštitnika građana ističu da se kod lokalnih Roma oseća strah, ali ne žele još da ocenjuju da li su nadležni mogli da spreče ono što se desilo

"Jako je zabrinjavajuća upravo ta činjenica, da već pet-šest dana traje maltretiranje stanovništva, a pitanje odgovornosti državnih organa je jako široko pitanje i mi ćemo naš stav o tome saopštiti kada se malo slegnu informacije koje smo dobili na terenu, da li su sve mere preduzete i od strane kog organa“, objašnjava Eva Vukašinović, zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Predstavnici upozoravaju da su Romima u Jabuci prethodnih dana bili ugroženi i sloboda kretanja i stanovanja.

Jedan od stanovnika Jabuke, čiji je sin uhapšen zbog izazivanja nereda, tvrdi da u selu nema rasne mržnje.

"Ne postoji Rom koji može da kaže da je pretučen u svim tim demonstracijama, neka žena, devojka Romkinja, izmaltretirana, silovana, da je njihova porodica maltretirana. Da bi govorili o rasnoj mržnji mora da postoji element rasiszma kao što je ubistvo, a ubistvo se desilo od Roma ka Makedoncu“, kaže Dragan Spasić.

"Lično smatram da počinioca teba kazniti na najprimerenjij način, ali ni u kom slučaju, ne sme da se čitavo selo, čitava nacija romska poistovećuje sa nekim ko je ubica, ko je loš čovek“, rekao je Dragoljub Acković, Romski informativni centar.

Vojvođanska vlada pozvala je sve meštane Jabuke, i Srbe i Makedonce, da zaštite pripadnike romske zajednice u tom naselju.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović smatra da će prisustvo policije okončati incidente u Jabuci i poslati poruku da su svi građani zaštićeni.

"Policijska uprava je organizovala prisustvo policije u broju koji oni misle da bi se obezbedio minimum bezbednosti svih stanovnika Jabuke. Moram da priznam da su najugroženiji pripadnici Romske nacionalne zajednice, ali i ostali stanovnici koji ne podržavaju proteste koji se organizuju u Jabuci se takođe osećaju nebezbedno", kaže Martinovićeva.

Gradonačelnica Pančeva i pomoćnik državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Petar Antić dogovorili su da nakon smirivanja situacije u Jabuci uslede programi čiji je cilj razvijanje međunacionalne tolerancije i sprečavanje vršnjačkog nasilja.

"Saučestvujem sa bolom porodice za izgubljenim članom, međutim protesti koji su organizovani protiv jedne nacionalne zajednice, bilo koje, ne mogu biti tolerisani. Sada je jako važno da svi građani Pančeva razmisle o tome šta se desilo, jer jedan događaj koji nije bio rasno motivisan proizveo je proteste koji imaju takav predznak. Važno je da se odnosi u Jabuci među nacionalnim zajednicama poboljšaju, jer ovo pokazuje da postoji potreba za tim", kaže Antić.

Protesti u selu Jabuka, koji su počeli nakon što je 10. juna ubijen 17-godišnji mladić, a za to je osumnjičen njegov vršnjak romske nacionalnosti koji je priveden, pretvorili su se u nasilje i širenje mržnje prema Romima.

Grupe izgrednika kamenovale romske kuće, a policija je uhapsila pet osumnjičenih.

Dereta kritikuje vlast za pasivan odnos

Napadi na Rome u selu Jabuka pokazuju da naše institucije nisu spremne da se suoče sa rasnom netrpeljivošću koja postoji u Srbiji, ocenio je direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta.

On je, gostujući u "Kažiprstu", prozvao ministra za ljudska prava Svetozara Čiplića što se nije oglasio povodom ovih incidenata i što odmah prvog dana nije otišao u to selo i pokušao da smiri tenzije.

"Koji je to važniji posao imao naš ministar za ljudska i manjinska prava da ga je onemogućio da ode tamo 40 kilometara od Beograda? Mogao je pešice da stigne za ovih pet dana. Voleo bi da vidim njegov raspored, šta je on to radio ovih pet dana toliko važno za pitanje manjinskih prava ovih pet dana, ako nije sprečavao nasilje nad manjinom", rekao je Dereta.

Pajtić: Zaštititi pripadnike romske zajednice

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić pozvao je stanovnike mesta Jabuka da zaštite pripadnike romske zajednice u tom naselju.

"Obaveza države jeste da zaštiti svakog građanina ove zemlje, nezavisno od toga kako se zove i koje je nacionalnosti", naveo je Pajtić.

Posle ubistva D.S. (17) iz Jabuke, za koje je osumnjičen B.J. (17) iz istog mesta, počeli su protesti koji su se pretvorili u nasilje i širenje mržnje prema Romima.

Ubistvo se desilo 10. juna, a potom su svake večeri grupe izgrednika kamenovale romske kuće i Metodističku crkvu. Policija je uhapsila pet izgrednika.

"Svako nasilje nad Romima u tom selu jeste, u suštini, skrnavljenje uspomene na nesrećno stradalog dečaka od pre nekoliko dana", naveo je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: