ITA: Rasistima zabranjeno usvajanje

U Italiji će ubuduće biti zabranjeno bračnim parovima za koje se utvrdi da imaju "rasističke stavove", da usvajaju decu.

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2010.

20:04

Default images

Odluku je doneo Kasacioni sud na osnovu žalbe koju je podnelo udruženje za zaštitu dece, protiv bračnog para sa Sicilije koji je želeo da usvoji decu "isključivo evropskog izgleda".

Neimenovani bračni par je naveo da želi da usvoji dvoje dece, mlađe od pet godina, bez obzira na njihov pol i religiju, pod uslovom da nisu "tamne kože, drugačija od tipično evropske dece i mentalno zaostala".

Prilikom razmatranja molbi za usvajanje, etnička ograničenja koja usvojitelji budu postavljali se više neće smatrati legitimnim. Štaviše sudija za maloletnike će biti dužan da uskrati pravo "rasističkim" parovima da usvajaju decu.

Sud u Katanji je bračni par proglasio "sposobnim" za usvajanje dece, ali je nakon žalbe udruženja za zaštitu maloletnika zbog "očigledne diskriminacije", Kasacioni sud poništio tu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: