Hiljadu i jedna noć poziv na blud?

Grupa egipatskih islamskih pravnika traži da se čuveno delo klasične arapske književnosti "Hiljadu i jedna noć" zabrani jer sadrži "bludne scene".

Izvor: B92

Petak, 07.05.2010.

17:03

Default images

Zbirka priča, od kojih su najpoznatije Priča o mornaru Sindbadu, Priča o Aladinu i čarobnoj lampi i Priča o Ali Babi i 40 razbojnika, opisana je kao poziv na "razvrat i blud". Čuvena zbirka narodnih i kratkih pripovedaka, poznata još i pod nazivom "Arapske noći", prvi put je objavljena u srednjem veku.

Nedavno reizdanje knjige izazvalo je, međutim, brojne kontroverze u Egiptu gde pojedine islamske grupe traže njenu zabranu jer sadrži "scene seksa i uvredljiv jezik".

"Bio sam šokiran uvredljivim rečenicama u njoj", rekao je Ajman Abdul-Hakim, član nevladine grupe pravnika koja je podnela tužbu, tražeći povlačenje celokupnog izdanja sa tržišta i potpunu zabranu knjige.

Egipatski intelektualci osudili su zahtev za zabranu "Hiljade i jedne noći", navodeći da se pravnici koji stoje iza tužbe ponašaju kao talibani.

U međuvremenu, egipatska agencija za kulturu odlučila je da objavi još jedno izdanje nakon što je prvo za kratko vreme rasprodato, ističući da "Hiljadu i jedna noć" predstavlja neprocenljivo kulturno blago koje se ne može zapleniti.

"Činjenica da je prvo izdanje planulo odmah po pojavljivanju pokazuje da su Egipćani halapljivi čitači koji neće dozvoliti da na njih utiče grupica ljudi koja se poziva na islam da bi ugušila slobodu", kazao je predstavnik agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: