Četvrtak, 29.04.2010.

13:58

EK: Reizbor ima ozbiljne nedostatke

U pismu predsednika EK Žoze Manuela Baroza se konstatuje da je postupak reizbora nosilaca pravosudnih funkcija pokazao, kako se navodi, značajne nedostatke.

Izvor: B92, Beta

Default images

Sa najviše evropske adrese stigla je prva ocena o reformi pravosuđa u Srbiji. Na osnovu izveštaja evropskih eksperata, koji su u Beogradu bili u februaru, Evropska komisija je zaključila da je postupak reizbora pokazao značajne nedostatke.

U kabinetu predsednika Srbije nam je rečeno da je evropski komesar za proširenje Štefan File izveštaj o primedbama ekspertske misije doneo još u martu kada je dolazio u Beograd i da su nadležni državni organi u vezi sa tim u stalnom kontaktu sa predstavnicima Evropske komisije.

Takođe nam je rečeno da Boris Tadić ne može da komentariše reizbor sudija, jer je postupak pred Ustavnim sudom, a kao šef države i ne želi da se meša u sudstvo.

Šta se konkretno zamera reformi pravosuđa, kako piše u tom pismu, predočeno je i srpskim zvaničnicima od kojih se očekuje da čitav postupak preispitaju.

Konkretne primedbe odnose se na sastav i nezavisnost Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, na primenu objektivnih kriterijuma, transparentnost i pouzdanost procesa.

Pismo takve sadržine, sa potpisom Žoze Manuela Baroza, dobili su Udruženje tužilaca i Društvo sudija, a prva reakcija je da je to prekretnica.

"Kažem prekretnica pod uslovom ako naša vlast želi zaista da uđe u EU. Ako želi zaista da uđe u EU, onda je neophodno ne samo da pristupi reviziji ovog postupka, reizbora, nego je neophodno i da to javno kaže“, smatra predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

U pismu se takođe kaže da je i evropski komesar za proširenje Štefan File sve primedbe Evropske komisije povodom reforme pravosuđa lično predočio srpskim sagovornicima i zamolio ih da preispitaju postupak.

"Ono što ja smatram kao osnovu ovog pisma, dve temeljne tačke - jedna je da se praktično potvrđuju stanovišta jednog i drugog strukovog udruženja o tome kakvi su nedostaci pratili reizbor i druga je konstatacija da se očekuje da se u vezi sa tim nešto popravi“, kaže predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić.

Dragana Boljević tvrdi da su izveštaj Evropske komisije, sa istovetnim primedbama, još prošlog meseca dobili i predsednik i premijer Srbije i ministarka pravde i to još širi nego ovaj, ali da ne žele da ga obelodane.

"To se desilo sredinom marta, a mi evo mesec i po dana slušamo o tome da je postupak dobar i zato ja kažem - car je go, stanite ljudi i recite -bilo je propusta kao što je na posredan način kao što je DVT već uradilo i dajte da popravimo ono što se može popraviti“, kaže ona.

Kada se u martu pojavila nezvanična vest da su Boris Tadić, Mirko Cvetković i Snežana Malović dobili pismo iz Evopske komisije, iz vlade se moglo čuti da o tome ne znaju ništa i da, koliko je njima poznato, evropski eksperti izveštaje i dalje pišu.

Sudije Ustavnog suda položile zakletvu

Sudije polažu zakletvu (Tanjug)
Četvorica novoizabranih sudija Ustavnog suda Srbije su položili zakletvu pred predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović. Novoimenovane sudije su: Bratislav Đokić, Goran Ilić, Milan Marković i Milan Stanić. Svi najavljuju da će opravdati ukazano poverenje, pošto ih je na ta mesta imenovao Vrhovni kasacioni sud. Ustavnom sudu sada nedostaje još jedan sudija za rad u punom sastavu.

Od donošenja novog Ustava pre četiri godine, Ustavni sud Srbije radi u krnjem sastavu. Izborom četvorice sudija sud je skoro kompletiran. Predsednica suda Bosa Nenadić očekuje da će u kratkom roku Ustavni sud dobiti još jednog sudiju.

Bratislav Đokić, Goran Ilić, Milan Marković i Milan Stanić su sudije koje će opravdati ukazano poverenje, kaže predsednica suda. Svi su iskusni pravnici. Pojedini mediji izbor Milana Markovića dovodili su u vezu s tim što je brat portparolke DS-a Jelene Trivan. On kaže da je rad njegova preporuka i da će i posao sudije Ustavnog suda obavljati profesionalno.

Novi sudija Ustavnog suda je i Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta.

Četvoro sudija imenovao je Vrhovni kasacioni sud sredinom aprila. Ustavni sud Srbije od danas radi sa 14 od predviđenih 15 članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: