Deklaracija ujedinila studente

Članovi Studentske konferencije univerziteta Srbije predstavili su danas Deklaraciju kojom su obuhvaćeni najvažniji problemi s kojima se suočavaju studenti.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

15:27

Default images

Oni su predstavili i načine rešavanja studentskih problema, kako bi se Srbija uključila u savremene evropske akademske procese. U Deklaraciji se, između ostalog, predlaže zamrzavanje uslova od 48 bodova za upis naredne godine studija na teret budžeta Republike, kao i povećanje budžetskih kvota za finansiranje master i doktorskih studija.

U ovom dokumentu, donetom 27. marta, ukazano je na neophodnost donošenja zakona o studentskom organizovanju, zatim omogućavanje kvalitetne i organizovane studentske prakse radi povezivanja privrede i obrazovanja, kao i ukidanje oporezivanja studentskih stipendija.

Član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Miša Živić je istakao da najveći rezultat Deklaracije predstavlja činjenica da su se studenti Srbije, prvi put posle mnogo godina, uspeli organizovati i izneti zajednički stav kako bi jedinstveno zastupali interese svih studenata ove zemlje.

"To omogućava i studentskim predstavnicima da na legitiman način predstavljaju interese svojih kolega, kako na nivou ministarstva i vlade, tako i na nivou Univerziteta", ocenio je Živić.

Prema njegovim rečima, u visokom obrazovanju ima dosta problema, a najvažniji uzrok jeste to što nije bilo jedinstva među studentima, kao ni jakog, predstavničkog tela koje će moći na najvišim nivoima da zastupa interese svih univerziteta, kako državnih, tako i privatnih.

"Svi zahtevi koje smo naveli u Deklaraciji su realni i ostvarljivi i uveravam sve studente u zemlji da ćemo principijelno zastupati svaku tačku ove deklaracije dok se ona ne bude ispunila", naglasio je Živić.

Student prorektor Beogradskog univerziteta i član radne grupe koja se bavila izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Milan Popović kazao je da Deklaracija treba da predstavi određen pritisak na javnost i nadležne da se one tačke zakona koje se tiču studentskih pitanja ne menjaju na štetu studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: