Osuđeni zbog objavljivanja snimka

Rukovodioci Gugla osuđeni su za narušavanje privatnosti autističnog dečaka iz Italije jer su dozvolili da se objavi snimak na kome je dečak žrtva zlostavljanja.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

20:58

Default images

Kompanija "Gugl" najavila je žalbu na presudu, kojom su trojica njenih zaposlenih osuđeni na po šest meseci uslovno, ističući da ona "postavlja ključno pitanje o slobodi na kojoj je Internet izgrađen", pošto nijedan od osuđenih nije imao ništa sa spornim videom.

"Oni ga nisu postavili, nisu ga snimali, nisu ga ocenjivali, a ipak su proglašeni krivim", rekao je menadžer za komunikacije "Gugla" Bil Ehikson u Milanu.

Osuđeni su potpredsednik i šef pravnog tima Dejvid Dramond, bivši član uprave "Gugla" u Italiji Džordž de Los Rejes i savetnik za globalnu privatnost Piter Flajšer, dok je menadžer za marketing tržišta Arvind Desikan oslobođen optužbi.

Rukovodioci "Gugla", od kojih nijedan ne radi u Italiji, nisu prisustvovali suđenju, naveo je Rojters.

Tužbu je podnela italijanska organizacija za prava osoba sa Daunovim sindromom "Vivi Daun" i otac dečaka, pošto su četvorica njegovih drugova iz jedne škole u Torinu poslali snimak na "Gugl video" na kome dečaka maltetiraju.

Video snimak je načinjen mobilnim telefonom i poslat na sajt u septembru 2006. godine.

Tužilaštvo je optuživalo "Gugl" za nemar, navodeći da se sporni video nalazio na sajtu dva meseca iako su neki od korisnika slali komentare tražeći da bude skinut.

Kompanija je tvrdila da je video sklonila odmah pošto je obaveštena i da je sarađivala sa italijanskim vlastima kako bi počinioci bili privedeni pravdi, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: