Ponedeljak, 25.01.2010.

18:48

Šta je bilo posle "Pravila igre"

Posle emitovanja serijala Insajdera “Pravila igre”, pokrenuti su postupci protiv više fudbalskih funkcionera, ali do danas nije doneta ni jedna presuda.

Izvor: B92

Default images

TV B92 od večeras od 21 sat počinje da reprizira najgledaniji serijal Insajdera "Pravila igre". Ekipa emisije je još pre dve godine otkrila sve mehanizme po kojima su fudbalski klubovi poslovali van bilo kakve kontrole, pa su pojedinci zaradili milione, oštetivši tako državu, ali i same klubove.

Ubrzo nakon emitovanja serijala, zbog sumnji da su zloupotrebili službeni položaj, uhapšeni su predsednik FK Vojvodina, zatim nekadašnji čelni ljudi Crvene zvezde, a policija je raspisala potragu i za tadašnjim predsednikom Fudbalskog saveza i bivšim predsednikom OFK Beograda, Zvezdanom Terzićem.

Protiv njih su podignute optužnice da su zloupotrebom položaja prisvajali novac od transfera igrača u inostranstvo, odnosno zbog nameštanja utakmica, ali do danas nije doneta nijedna pravosnažna presuda.

Šest epizoda serijala Pravila igre repriziraće se naredne tri nedelje ponedeljkom i petkom u 21 sat.

Butorović: Od predsednika do predsednika

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su 29. januara 2008. godine predsednika Fudbalskog kluba Vojvodina Ratka Butorovića zvanog "Bata Kankan", kao i još trojicu sudija zbog nameštanja rezultata.

Jake policijske snage opkolile su kuću Ratka Butorovića, predsednika fudbalskog kluba Vojvodina i vlasnika novosadskog hotela "Park".

Sa njim su privedeni i direktor SC Vojvodina Milan Čabrić i sudije Mihajlo Jeknić, Borislav Kašanski i Goran Kovačić iz Beograda.
Hapšenje Ratka Butoroviæa (FoNet)
Ratko Butorović je pred istražnim sudijom negirao optužbe za nameštanje rezultata. Njegov advokat Dragan Gojković preneo je da je Butorović rekao da je ceo slučaj zapravo "nameštaljka beogradskih fudbalskih klubova" i da nikada nikoga nije podmićivao.

Optužnica protiv Butorovića i još četvoro ljudi, zbog sumnje da su namestili rezultat utakmice Mladost Lučani – Vojvodina, podignuta je u februaru 2008.

Istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu Ankica Kurjački potom je naredila veštačenje materijalnih dokaza koji su oduzeti prilikom hapšenja predsednika Upravnog odbora Fudbalskog kluba "Vojvodina" Ratka Butorovića i ostalih osumnjičenih za nameštanje fudbalskih utakmica.

Sudija Kurjački zatražila je da se uradi DNK analiza novca za koji se osnovano sumnja da je korišten za podmićivanje fudbalskih sudija Mihajla Jeknića i Borislava Kašanskog kako bi "namestili" rezultat utakmice Meridijan superlige između Mladosti iz Lučana i Vojvodine, koja je završena u korist novosadskog tima 1:0.

Ratku Butoroviću i saoptuženima za nameštanje rezultata, pritvor je ukinut 29. februara 2008. godine.

Vanraspravno veće Okružnog suda u Novom Sadu tada je ocenilo da predlog Okružnog javnog tužilaštva za produženje pritvora nakon podizanja optužnice "nije osnovan jer nema opasnosti da će optuženi na slobodi nastaviti sa izvršenjem krivičnih dela".

Po izlasku iz zatvora Butorović je podneo ostavku na funkciju prvog čoveka FK Vojvodina, ali je kasnije postao potpredsednik novosadskog kluba zadužen za sportska pitanja. Početkom marta 2009. godine daje otkaz i na to mesto.

Mađutim, samo nekoliko meseci kasnijem, u junu 2009, na Skupštini Fudbalskog kluba Vojvodina Ratko Butorović ponovo je izabran za predsednika tog kluba.

Inače, Vrhovni sud Srbije odlučio je 25. marta 2009. da transkripti presretnutih razgovora čelnika FK Vojvodina Ratka Butorovića mogu biti korišćeni kao dokaz na suđenju.

Postupak protiv Butorovića i dalje je u toku.

Džajić, Cvetković i Marinković: Sumnjivi transferi

Policija je 5. februara 2008. godine uhapsila bivše funkcionere fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragana Džajića, Vladimira Cvetkovića i Miloša Marinkovića zbog sumnje da su proneverili pet miliona evra prilikom transfera Gorana Drulića iz Zvezde u špansku Saragosu u julu 2001. godine.

Ubrzo im je određen pritvor od tri meseca, koji je odlukom Vrhovnog suda Srbije, 5. maja, produžen za još dva meseca, zbog mogućnosti da u toku istrage utiču na svedoke koji nisu saslušani pred istražnim sudijom. Dragan Džajić je na saslušanju negirao umešanost u prisvajanje novca.
Hapšenje Dragana Džajiæa (MUP Srbije)
Policija je bivše funkcionere teretila da su bez Drulićevog znanja otvorili račun na njegovo ime u Komercijalnoj banci, sa kojeg su podizali novac i prisvojili pet miliona evra, što im je lično odobrio tadašnji predsednik Komercijalne banke Ljubomir Mihajlović.

Istraga je proširena i na zloupotrebu službenog položaja u vezi sa transferom Perice Ognjenovića iz Crvene Zvezde u madridski Real, što je Džajić na saslušanju u julu 2008. godine takođe negirao.

Njegov branilac Milan Vujin, koji je prisustvao saslušanju pred istražnim sudijom Okružnog suda u Beogradu, je preneo da je Džajić naveo da su, pošto je upravni odbor kluba prihvatio ponudu Reala za transfer Ognjenovića, on i tadašnji finansijski direktor Zvezde Vladimir Cvetković potpisali ugovor.

Saslušanje Džajića trajalo je oko sat i po vremena, a on je u Palatu pravde doveden ambulantnim kolima VMA, gde se nalazio na lečenju od 23. aprila 2008. godine.

Istraga protiv Džajića i Cvetkovića kasnije je proširena i zbog sumnje da su od transfera fudbalera Zorana Njeguša u madridski Atletiko protivpravno prisvojili 3,5 miliona maraka, dok je istraga protiv Džajića i Marinkovića proširena i zbog sumnje da su od transfera Nemanje Vidića u moskovski Spartak protivpravno prisvojili dva miliona evra.

Vrhovni sud je četvrtog jula 2008. godine Džajiću, Cvetkoviću i Marinkoviću ukinuo pritvor, u kom su proveli pet meseci i oni se od tada brane sa slobode.

Mediji su više puta objavljivali da će postupak protiv Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, preuzeti Specijalno tužilaštvo.

Džajić je u međuvremenu dobio crnogosko državljanstvo, koje bi, prema ocenama stručnjaka, moglo da zakomplikuje krivični postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji, pošto bi kako, kaže profesor krivičnog procesnog prava Milan Škulić, Crna Gora mogla da odbije njegovo izručenje srpskim pravosudnim vlastima.

Postupak protiv Džajića, Cvetkovića i Marinkovića i dalje je u toku.

Terzić: I dalje u bekstvu

Nakon hapšenja Ratka Butorovića, tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Zvezdan Terzić, poručio je da ne želi da komentariše hapšenje predsednika Vojvodine i fudbalskih sudija dok se istraga ne završi, ali je obećao da će oni biti "zauvek odstranjeni iz fudbala" ako se optužbe dokažu.

Prvi čovek Zajednice superligaša, Dragan Bulić, tada je najavio da će zatražiti smenu Terzića čim se predednik FSS-a vrati sa puta u Americi.

Na to je Terzić odgovorio saopštenjem za javnost. Ocenivši da se u zemlji sprovodi hajka na fudbal, predsednik FSS-a je poručio da je Savez taj koji kontroliše rad Zajednice klubova, a ne obratno i da je Bulić, inicijativom za njegovu smenu, izneo svoje lične stavove, a ne stavove klubova.
I dalje u bekstvu - Zvezdan Terziæ (FoNet)
U međuvremenu su, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, uhapšeni i nekadašnji čelnici FK Crvena zvezda.

Predsednik FSS-a potom je održao telefonsku konferenciju za štampu na kojoj je rekao da ga ne bi iznenadilo da i on bude uhapšen kada se iz Sjedinjenih Američkih Država bude vratio u zemlju.

On je ocenio da bi to bilo selektivno hapšenje, jer nije radio ništa drugo od onoga što su radili funkcioneri u svim ostalim klubovima krajem prošle i početkom ove decenije.

Potom je Terzić, u intervjuu za "Novosti", poručio da se uskoro vraća u zemlju i da su sve optužbe koje su se na njegov račun pojavile u njegovom odsustvu – zlonamerne.

Samo dan kasnije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je potragu za Terzićem zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako je tada saopštio MUP, utvrđeno je da je Zvezdan Terzić, u svojstvu direktora OFK "Beograd", protivpravno prisvojio novac od obeštećenja od transfera Vanje Grubača u nemački Hamburg 1998. godine, u ukupnom iznosu od 1.100.000 nemačkih maraka.

U izjavi za DSL “Sport“, Terzić je demantovao navode policije ističući da je transfer Grubača u Hamburg bio čist, te da je OFK Beograd tada poslovao u skladu sa zakonom i vremenom u kome je egzistirao.

Iako je u više navrata poručivao da će se vratiti u zemlju, Terzić to nije učinio, a u bekstvu se nalazi i danas.

Ubrzo po raspisivanju policijske potrage za njim, predsednik Fudbalskog saveza Srbije podneo je neopozivu ostavku zbog, kako je naveo, “specifične situacije u kojoj se našao“.

Terzić je pri tom naveo da je ponosan na sve što je uradio u dosadašnjoj karijeri - i kao igrač i kao direktor kluba i kao predsednik Fudbalskog saveza Srbije. Terzićevu funkciju tada je privremeno preuzeo tadašnji predsednik Partizana, Tomislav Karadžić, koji se i danas nalazi na čelu FSS-a.

Okružno tužilaštvo u Beogradu je 14. aprila 2008 zatražilo pokretanje istrage protiv Zvezdana Terzića i nekadašnjeg generalnog sekretara Zajednice prvoligaša Milovana Nikodinovića zbog zloupotreba prilikom pomenutog transfera Grubača u Hamburg.

U decembru 2008, Terzić se ponovo obratio javnosti, otvorenim pismom “Sportskom žurnalu“, u kom je priznao da su postojali crni fondovi preko kojih su poslovali srpski klubovi.

Bivši predsednik FSS-a i OFK Beograda naveo je da je poslovao “u okviru sistema koji je odavno uspostavljen“ i “koji je država na prećutan način odobravala“.

Gotovu godinu dana nakon što je MUP Srbije raspisao potragu za Terzićem, podgorička TV Vijesti izvestila je da je nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije uhapšen u Budvi, ali je MUP Crne Gore saopštio da je proverom identiteta utvrđeno da osoba koja je privedena nije Zvezdan Terzić.

Uprkos demantiju crnogorske policije, podgorički dnevnik “Vijesti“ objavio je da Zvezdan Terzić jeste osoba koja je privedena u Budvi, i da im je informacija o tome potvrđena u budvanskoj policiji i u upravi FK "Mogren".

Reagujući na te navode, direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović ponovio je da bivši predsednik FSS-a nije priveden u Budvi, demantujući tvrdnje da njega vršen pritisak da pusti na slobodu navodno uhapšenog Terzića.

Veljović je poručio da, pod punom odgovornošću, tvrdi da u ovom slučaju "nema ništa sporno".

Dačić: Kriminalci u klubovima

Nedavno je ministar policije Ivica Dačić ocenio da je polovina predsednika fudbalskih klubova u beloj knjizi o organizovanom kriminalu.

Ministar je naveo i da je svaki kriminalac u Srbiji imao po jedan ili više klubova i upitao kako "onda da očekujemo da navijači budu bolji od uprava”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: