Grej: Projekti se sporo realizuju

Srbija godišnje iskoristi samo 10 odsto sredstava Svetske banke koja su joj na raspolaganju, kaže za B92 šef kancelarije te institucije u Srbiji Sajmon Grej.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

18:39

Default images

Prema njegovim rečima, budžet Svetske banke za Srbiju je blizu 900 miliona američkih dolara, a trenutno se godišnje iskoristi tek 10 odsto raspoloživih sredstava. To praktično znači da projekti koji se obično završavaju za četiri godine ovde traju dvostruko duže, kaže Sajmon Grej.

Kao dobar primer, šef kancelarije Svetske banke navodi projekat izgradnje sistema za navodnjavanje.

“Za taj projekat odobreno je 75 miliona dolara ali je, od početka realizacije u 2006. godini, iskorišćeno samo četiri miliona dolara. Svako bi pomislio da u vreme ekonomske krize Vlada želi da iskoristi taj novac što je pre moguće, da otvori nova radna mesta, jer kada gradite kanale za navodnjavanje i drenažu, vi zapošljavate ljude. Mi taj posao u potpunosti finansiramo”, kaže on.

“To se dešava, a taj projekat je veoma važan uz sve klimatske promene koje se dešavaju. Moram da kažem da postoji razočaranje efikasnošću sa kojom se projekti realizuju, ali mi razgovaramo sa relevantnim ministarstvima, u ovom slučaju to je Ministarstvo poljoprivrede i nadamo se da ćemo napraviti neki napredak”, očekuje Grej.

On kaže da su svi projekti već definisani i da su u toku. Grej navodi da veliki deo novca otpada na Koridor 10, ali da kada se to oduzme ostane još dosta sredstava čije korišćenje zavisi od toga koliko brzo ide realizacija projekata. Možete pogledati snimak gostovanja Sajmona Greja u vestima TV B92.

O podršci Svetske banke budžetu Srbije, kreditiranju izgradnje Koridora 10 i budućnosti ove međunarodne finansijske institucije sa Sajmonom Grejom je razgovarala novinarka B92 Ljubica Gojgić.

Razgovor sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji možete pročitati u našoj rubrici
Intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: