Ponedeljak, 31.08.2009.

17:17

"Tamiflu" samo za najrizičnije

U Sloveniji, u kojoj je 217 osoba obolelo od novog gripa, lekari više neće u svim sumnjivima slučajevima raditi testove, a lek "tamiflu" će dobiti samo retki.

Izvor: B92

Default images

Slovenački lekari dobili su novo uputstvo, javlja portal "24ur", prema kome će laboratorijske testove raditi samo u izuzetnim slučajevima, odnosno svi koji imaju simptome zaraze virusom H1N1 će biti tretirani kao da su oboleli od novog gripa.

Isto tako, lek "tamiflu" će dobiti samo oni kojima, prema oceni lekara, bude potreban, tj. protivvirusnim lekovima će biti lečeni samo oni bolesnici kod kojih bude postojao veći rizik i mogući komplikovani razvoj pandemijskog gripa.

Za one koji se nalaze u okruženju obolelih od novog gripa neće biti preventivne terapije, već će se pokušati ograničavanje zaraze, tako da bolesnika neguje što manje osoba i da je u posebnom prostoru.

Prema ocenama slovenačkog ministarstva zdravlja, troškovi laboratorijskog proveravanja svake pojedinačne sumnje na virus H1N1 previsoki su, jer svaki test košta 200 evra, a ne izaziva nikakvu pozitivnu posledicu.

Pored toga, ne postoji opasnost da bez napravljenih testova lekari neće znati da preduzmu odgovarajuće mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: