Krajišnik na privremenoj slobodi

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik danas će biti pušten na privremenu slobodu iz pritvora Tribunala kako bi posetio bolesnu majku koja živi na Palama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

01:16

Default images

Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske će danas doputovati na Pale i na privremenoj slobodi boraviće do četvrtka, kada treba da se vrati u hašku pritvorsku jedinicu.

Prošle sedmice sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je privremeno puštanje Krajišnika na slobodu iz humanitarnih razloga u trajanju od tri dana, kako bi posetio teško obolelu majku.

Sudsko veće je naložilo da poseta ne može trajati duže od tri dana, isključujući vreme provedeno u putu.

U svom zahtevu od 13. maja, Krajišnik je priložio i garancije vlade RS da će se po okončanju posete vratiti u pritvorsku jedinicu, gde čeka odluku u kojoj će državi služiti kaznu, koja mu je u martu pravosnažno izrečena u trajanju od 20 godina zatvora.

Krajišnik se složio da na Palama sve vreme bude u pritvorskim uslovima, da noću bude u tamošnjem zatvoru, a da preko dana može da poseti svoju majku.

On je u podnesku naglasio da je to, verovatno, poslednja prilika da obiđe majku, koju nije video godinama, pošto su male šanse da mu se odobri takav zahtev kada bude prebačen u zatvor u kome će služiti kaznu.

Tribunal je vlastima RS naložio da obezbede da Krajišnik bude pod dvadesetčetvoročasovnim policijskom prismotrom.

Krajišnik je osuđen zbog progona na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacija i prisilnog premeštanja više hiljada muslimanskih i hrvatskih civila 1992. godine. Uhapšen je 3. aprila 2000. godine i istog dana prebačen u Hag, gde se 7. aprila, pri prvom pojavljivanju pred sudom, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: