Direktorka i dalje na funkciji

Direktorka Doma zdravlja Novi Beograd, ni posle dva poziva gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, nije podnela ostavku zbog smrti devojčice.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2009.

07:22

Default images

Šesnaestomesečna N.T, koja je preminula od bakterijskog meningitisa, kremirana je danas na Novom groblju. Podaci inspekcije koja je sprovedena u Domu zdravlja Novi Beograd prosleđeni su tužilaštvu.

U javnosti se čuju mnogobrojni komentari o tome kako je moguće da su poštovane stručne procedure u lečenju, a da u isto vreme bude ozbiljnih propusta u medicinskoj dokumentaciji i optužbi roditelja da su podaci u zdravstvenom kartonu prepravljani.

Na ulazu za decu predškolskog uzrasta Doma zdravlja Novi Beograd zalepljena je umrlica šesnaestomesečne N.T. koja se tu lečila.

Direktorka Doma zdravlja, i pored dva poziva gradonačelnika da podnese ostavku, i dalje ćuti. B92 je nekoliko puta pokušavao da stupi u kontakt sa direktorkom, ali je njena sekretarica uvek odgovarala da direktorka nije u kancelariji.

Podsetimo, majka male N.T. rekla je da su u zdravstvenom kartonu deteta naknadno precrtavani neki podaci i dodavani novi.

Međutim, postavlja se pitanje zašto bi neko prepravljao karton, ako je postupao po proceduri i ako je uradio sve što je bilo potrebno i moguće.

Pravnici navode da u celom slučaju mogu postojati elementi dva krivična dela - nesavesnog lečenja i falsifikovanja isprave.

“Kada je reč o delu nesavesnog lečenja, tu je zaprećena kazna od tri godine zatvora, a za falsifikovanje i do pet godina zatvora”, kaže MIlan Škulić sa Pravnog fakulteta.

“Ono što je na prvi pogled zaista čudno i zahteva da se ispita, to je kako se može a priori izvesti zaključak o poceduri lečenja, na bazi dokumentacije za koju je i sama komisija rekla da ima ozbiljne nedostatke”, ukazuje on.

U Insitutu za javno zdravlje navode da je u Srbiji od 2006. godine obavezna vakcinacija protiv bakterije hemofilus influenca b, koja je čest uzročnik meningitisa kod dece.

“Druga kategorija bi bila vezana za oboljenje izazvana streptokokusom pneumonie, što je i izazvalo smrtni ishod kod ove devojčice, ali to je po kategoriji vakcina pod takozvanim kliničkim indikacijama, koje se premenjuju u uzrastu od navršene dve godine pa nadalje, pri čemu se sprovodi vakcinacija na svakih tri do pet godina”, kaže Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje.

Lončarevićeva navodi da su u Srbiji od 2005. godine registrovana 62 slučaja bakterijskog meningitisa, od čega je šest imalo smrtni ishod.

Đilas: Komandna odgovornost

Prethodno, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će pokrenuti proceduru za smenu direktorke Doma zdravlja Novi Beograd, ukoliko ona ostane na toj funkciji posle tragedije kao što je smrt šesnaestomesečne bebe.

Istovremeno, u Lekarskoj komori Srbije naveli su da će po prispeću celokupne dokumentacije od Ministarstva zdravlja o tom slučaju, doneti odluku da li će pred Sudom časti pokrenuti postupak protiv odgovornih lekara.

Svoju inicijativu Đilas potkrepljuje tvrdnjom da je direktorka Doma zdravlja Novi Beograd u slučaju preminule devojčice imala komandnu odgovornost.

Prema njegovim rečima, loše lečenje i propusti u novobeogradskom Domu zdravlja logičan su razlog za to da ona podnese ostavku.

Lekarska komora Srbije u saglasnosti sa Zakonom može, po službenoj dužnosti, pred Sudom časti otvoriti postupak za utvrđivanje odgovornosti u tom slučaju.

Za to joj je, međutim, potrebna sva dokumentacija koja, prema rečima direktorke Komore Tatjane Radosavljević, još nije prispela iz Ministarstva zdravlja.

“Nije stigla kompletna dokumentacija. Ovde postoji nadzor, radi se i obdukcija, tako da ćemo sačekati kompletiranje dokumentacije, a onda će odgovarajući organi na svom sastanku to uraditi u odnosu na konkretan slučaj”, najavila je ona.

Podsetimo, ministar zdravlja Tomica Milosavljević ranije je izjavio da su analize inspekcije tog ministarstva pokazale da je došlo do ozbiljnih propusta u vođenju dokumentacije o lečenju šesnaestomosečne devojčice.

Istovremeno, republičko tužilaštvo će, nakon analize nalaza inspekcije, utvrditi da li postoji i čija je krivična odgovornost u tom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: