Šansa za izvoz povrća

Srbija je prošle godine izvezla povrća u vrednosti od oko 110 miliona evra. Istovremeno, sezonski, na tržište Srbije dolazi švercovani paradajz iz Turske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2008.

07:26

Default images

Država ne uspeva da zaštiti proizvodnju domaćeg paradajza i zato treba da pomogne povrtarima da budu što efikasniji, poručuju srpski poljoprivrednici. Pera Đuričkov, iz Debeljače kod Kovačice, sa 20 hektara pod peršunom, naš je najveći proizvođač ovog povrća.



Zahvaljujući aromatičnim uljima u korenu, peršun stoji u zemlji cele godine, a vadi se, pere i pakuje prema zahtevu kupaca.

Mada je dobijao ponude za izvoz u Hrvatsku, nije ih privatio jer nema količine koje može da izveze.

"Kod nas u Debeljači uspeva možda najbolji peršun u Srbiji, ali ga tržište toliko traži da ne možemo da ga proizvedemo dovoljno", kaže Đuričkov.

Đuričkov peršun prodaje na veliko hipermarketima.

Pored izvoza, nuđeno mu je i da celokupni rod proda samo jednom trgovinskom lancu, što nije prihvatio.

Na drugoj strani, u Gospođincima kod Novog Sada, Lazar Đukić je podigao 10.500 kvadratnih metara plastenika, gde će uzgajati paradajz u sistemu integralne zaštite, uz manju upotrebu pesticida.

Đukić već izvozi sveže povrće u Austriju i Mađarsku.

Prošle godine je dobio ponudu da snadbeva veletrgovinu povrćem u Parizu. Međutim, odbio je, jer sav paradajz proda kod nas.

On kaže da mu nelojalna konkurencija sa prodajom paradajza koji je, navodno, iz Makedonije, a zapravo iz Turske, ne predstavlja problem, jer sistemom prihrane biljaka uspeva da mesec dana održi plod na biljci, dok mu cena ne poraste.

Proizvodnja na veštačkim podlogama od 60 kilograma po metru kvadratnom, koliko planira, po svim standardima je najefikasnija moguća, a to znači i najkonkurentija.

Postoji ogromna praznina na evropskom tržištu svežeg povrća kada Turci i Španci ne mogu da proizvode zbog visokih letnjih temperatura, što je šansa za naše povrtare.

Međutim, problem je što Srbija nema dovoljne količine.

Plastenik bez grejanja košta 400.000 evra. Retko koji poljoprivrednik može da priušti takvu investiciju. Za pet nedelja, rodiće paradajz u integralnom sistemu zaštite, koji može da se proda bilo gde u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: