Kuprom raskida ugovor o RTB "Bor"

Rumunska kompanija Kuprom ima nameru da raskine ugovor o kupovini Rudarsko-topioničarskog basena "Bor".

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.04.2007.

15:51

Default images

Iz Agencije za privatizaciju je saopšteno da je Kuprom tu nameru obrazložio time što su bitno promenjene okolnosti od potpisivanja ugovora, navodeći otpor lokalne samouprave, otpor sindikata, poziv na demonstracije, a što je, po njihovom mišljenju, dovelo do stanja očigledne nemogućnosti ispunjavanja daljih ugovornih obaveza.

U Agenciji napominju da je zahtev za raskid ugovora dostavljen na dan kada ističe rok za dostavljanje garancija za plaćanje, uz primedbe koje nikada ranije nisu predočene kao otežavajuće okolnosti. 

Agencija za privatizaciju smatra da okolnosti nisu promenjene i da nema prepreka za ispunjenje ugovornih obaveza.

O tome i na ekonomskom portalu B92.

Conić: RTB u teškoj situaciji

Vršilac dužnosti generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor" Miodrag Conić, ocenio je da će ta kompanija, nakon odustajanja rumunske firme "Kuprom" (Cuprom) od kupovine ovog preduzeća, ući u "tešku finanasijsku situaciju".

"Ne bi smelo da se dogodi da nakon ovoga poverioci krenu u naplatu potraživanja i zato očekujem da se privatizacija nastavi po Zakonu i o tome će odlučivati Vlada Srbije i Agencija", rekao je Conić.

Drakulić: Očekivali smo da Kuprom odustane od RTB

Predsednik kiparskog "Ist Pointa", drugoplasirane firme na tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Zoran Drakulić, izjavio je danas da "nije iznenađen" odustajanjem Kuproma od kupovine borskog kombinata bakra.

"Odustajanje Kuproma od RTB-a Bor nije ništa novo za nas, i odavno smo upozoravani da ta firma po svojoj veličini nije garantovala da može da izvrši jednu ovako veliku investiciju", kazao je Drakulić agenciji Beta.

Drakulić je ocenio da do ove situacije i dragoceno izgubljenog vremena nikada ne bi došlo, da su Agencija za privatizaciju i Ministarstvo privrede blagovremeno proverili investitora.

On je izrazio očekivanje da će na nastavak pregovora o preuzimanju RTB-a, Agencija za privatizaciju pozvati konzorcijum koga čine "Ist Point" i britanski investicioni fond ORN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: