Četvrtak, 24.08.2006.

19:27

Silovanje, proterivanje iz Prištine

Na suđenja šestorici optuženih za zločine na Kosovu govorila je svedokinja optužbe K-62.

Izvor: Beta

Default images

Ona je izjavila da su je,aprila 1999, silovali pripadnici srpskih paravojnih snaga.K-62 je posvedočila i da su,nekoliko dana kasnije, nju i njenog muža, kao i stotine drugih Albanaca, paravojske proterale iz Prištine u Makedoniju. Opisala je da su trojica srpskih paravojnika 1. aprila upala u njen stan dok joj je muž bio na poslu. "Dvojica su počela da preturaju po stanu, a treći je sa mnom uradio šta je hteo...", rekla je.

Iskaz svedokinje K-62 o detaljima onoga što je preživela, sudije su saslušale iza zatvorenih vrata. Njen suprug je, svedočeći ranije danas pod pseudonimom K-63, potvrdio da je ona bila silovana. "Dva dana kasnije, 3. aprila, došli su paravojnici s maskama na licima u maskirnim uniformama i rekli nam da idemo na železničku stanicu... Isterali su nas iz naših kuća... Mi nismo želeli da idemo, ali da nismo otišli, oni bi nas ubili... Ulice Prištine su bile zakrčene kolonama meštana, Albanaca, koji su išli ka stanici", posvedočila je K-62.

Ona je ispričala da su, pošto su paravojnicima dali novac, svi oni bili, prepunim vozovima, prebačeni u mesto Blace u Makedoniji. K-62 je, na pitanje sudija, kazala i da još pati od psihofizičkih posledica silovanja koje je preživela.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac optuženog Lukića, advokat Dejan Ivetić, pitao je svedokinju da li su muškarci koji su je silovali i proterali bili pripadnici MUP-a Srbije. Svedokinja je odgovorila da počinioci nisu imali ni uniforme ni oznake "običnih policajaca" i ponovila da su to bili pripadnici paravojnih formacija.

Za sistematsko proterivanje oko 800.000 albanskih civila sa Kosova u prvih šest meseci 1999. optuženi su bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, tadašnji potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: