Utorak, 27.06.2006.

17:04

"Sekjuritija", koliko i policajaca

Srbija je među retkim zemljama u Evropi koja nema Zakon o fizičkom obezbeđenju.

Izvor: B92

Default images

Privatno obezbeđenje važi za treću oružanu snagu u Srbiji, posle vojske i policije, koja broji više od 32 hiljade ljudi koji su naoružani sa oko 26.000 komada oružja. Država, međutim, nema uvid u delatnost službi za obezbeđenje, čiji pripadnici nekažnjeno prolaze i u slučajevima kada se fizički obračunaju sa radnicima neke fabrike.

U javnosti je ostalo upamćeno da je privatno obezbeđnje novog vlasnika u više navrata nasrnulo i povredilo štrajkače u zrenjaninskoj Jugoremediji, za šta niko nije odgovarao. Takvih situacija bilo je u još nekim srpskim firmama, a da se ne bi više ponovile, rad privatnog obezbeđenje treba da reguliše poseban zakon. Njega su predložili stručnjaci Privredne komore, a predviđa veću kontrolu rada obezbeđenja i izdavanje licenci.

"Da bi se licencirale, moraju da imaju stalno zaposlene, da prođu obuke, da su osigurani, da su zaštićeni, da ne može bilo kod da se time bavi", kaže Milan Nikolić, predsednik odbora za fizičko tehničko obezbeđenje u Privrednoj komori.

Zakonski regulisana praksa postoji u svim zemljama Evrope, kao i u regionu, gde za razliku od Srbije, nema fizičkih obračuna obezbeđenja i građana.

"Nije bilo situacija da se obezbeđenje sukobi sa radnicima, mada su pojedini valsnici to hteli, ali su firme koje se bave obezbeđenjem to odbili", kaže Veljko Dobranović, predsednik Hrvatskog centra obezbeđenja.

Marjan Marajanović, predsednik organizacije Montenegro sekjuriti kaže da privatne službe moraju da se bave preventivom, a nikako represijom i da 95 odsto problema reše rečima i izgledom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: