Predizborni obračuni u Makedoniji

U skopskom selu Rašče sinoć se dogodio oružani sukob između dve albanske partije, pred parlamentarne izbore 5. jula.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2006.

12:56

Default images

Sukob se desio između pripadnika vladajuće albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) i opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA), u kojima je član DUI-a ranjen, a sin poslanika te stranke Rafisa Alitija pretučen. Policija je potvrdila incident i saopštila da je istraga u toku.

Prema rečima portparola stranke DUI, Dževata Ademija, veća grupa naoružanih aktivista DPA presrela je vozilo u kome su bili članovi DUI, a zatim su otvorili vatru na automobil.

Iz izvora na terenu, agencija Beta saznaje da se sinoć pucalo i u susednoj opštini Saraj i da i u tom incidentu ima povređenih. Oni su, međutim, prebačeni u privatne ambulante, zbog čega policija nema podatke o ranjenima. Do incidenata je došlo nakon mitinga DPA u obližnjem selu Kondovo.

U petak uveče ispred porodične kuće ranjen je visoki funkcioner DUI Abdulselam Kasani. Policija je odbacila mogućnost da taj incident ima političku pozadinu.

Kako se približava 5. jul, kada će u Makedoniji biti održani parlamentarni izbori, atmosfera na albanskoj političkoj sceni postaje napetija. Nisu pomogli ni apeli ambasadora SAD i EU u Makedoniji, koji su upozorili da se vinovnici incidenata "igraju sa evropskom prespektivom zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: