Tajni snimci i nameštaljke

Štab za državnu zajednicu prikazao je film u kome navodno "DPS-ovci" ubeđuju osobu jednu da glasa za nezavisnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2006.

08:36

Default images

Oni za uzvrat nude da Mašanu Buškoviću iz Golubavaca plate račun za struju u iznosu preko 1.500 evra. Na početku devetominutnog navodno tajno snimljenog filma vidi se datum 5. mart i vreme od 17.30 u porodičnoj kući Boškovića u Golubovcima. Akteri filma izjavili su da su žrtve manipulacije, a DPS je ocenio da se radi o klasičnoj političkoj nameštaljki i montaži.

S njim za stolom sede Ivan Ivanović i Ranko Vučinić, koji su potpisani kao aktivisti DPS-a, i Vasilije Mijović, za koga nije ništa navedeno. Tokom devetominutnog snimka čuje se kako Ivanović i Vučinić govore Boškoviću da glasa za Crnu Goru ili da ne izlazi na glasanje. "Sve što danas budemo dogovorili biće ispoštovano hiljadu i jedan odsto. Garantujemo da ćemo sve završiti za 24 sata", navodno govore aktivisti DPS-a. Boškoviću je sugerisano da "treba da glasa za Crnu Gori i da bude Crnogorac", na šta je on odgovorio da je za Jugoslaviju. Bošković je u jednom trenutku izvadio račun za struju od preko 1.500 evra, koji su aktivisti uzeli sa porukom da će račun "za njega da plati Vlada Crne Gore".

Jedan od prisutnih na snimku Mijović je suspendovani funkcioner Agencije za nacionalu bezbjednost i on je ranije optužio vlast da je tražila da učestvuje u kupovini glasova.

Simonida Kordić je na konferenciji za novinare kazala da će materijal biti dostavljen specijalnom tužiocu, Republičkoj referendumskoj komisiji, posmatračkim misijama Evropske unije, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju kao i medijskim kućama i diplomatskim konzularnim predstavništvima.

Radio-televizija Srbije je pprekinula danas svoj program da bi prikazala ceo snimak, a on je u celosti prikazan i u drugom dnevniku RTS-a.

Akteri filma: Mi smo žrtve manipulacije

Meštani Golubovaca Ranko Vučinić i Ivan Ivanović, navodno aktivisti DPS-a i akteri filma saopštili su večeras da su žrtve manipulacije. Vučinić i Ivanović su u izjavi podgoričkim medijima optužili suspendovanog službenika crnogorske tajne policije Vasilija Mijovića da je sve "izrežirao" i da su oni "nepošteno i neljudski zloupotrijebljeni".

Jedan od dvojice aktivista vladajuće partije Janko Vučinić je medijima kazao da ga je suspednovani službenik tajne policije nagovorio da ubede njegovog brata Mašana da od njega primi novčanu pomoć koju je navodno, zbog ponosa, odbijao. Vučinić je objasnio da ih je Mijović zamolio da Mašanu saopšte da pomoć dolazi od Vlade Crne Gore, mesne zajednice ili nekih drugih institucija. I drugi navodni aktivista DPS-a Ivan Ivanović tvrdi da je ono što je izgovoreno na snimku od njih iznuđeno.

Suspendovani pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost Vasilije Mijović kazao je da je snimak autentičan, ali da ne zna ko je snimio taj razgovor i ko stoji iza toga.

Sekulić: Klasična politička namještaljka

Demokratska partija socijalista ocenila je prikazivanje filma bloka za zajedničku državu o kupovini glasova klasičnom političkom nameštaljkom i montažom. "Niko u ime DPS-a nije mogao da nudi bilo kakvu političku trgovinu", kazao je portparol Predrag Sekulić.

Sekulić je kazao da je činjenica da je na snimku prepoznatljiva i osoba koja putem štampe ovih dana vodi svoj rat protiv crnogorskih državnih organa i Agencije za nacionalnu bezbjednost. "To dovoljno govori i o onima koji su u ovome učestvovali i o onima koji su snimali", kazao je on.

Đukanović: Srbija se brutalno meša

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kaže da Srbija pokušava da se brutalno meša u referendumski proces u Crnoj Gori.

Đukanović je izjavio da to mešanje neće uticati na zaokruživanje crnogorske državnosti i na političkom forumu u nemačkom gradu Esenu dodao da ono ne može više imati posledice iz devedesetih godina prošlog veka jer Crna Gora ne želi konflikt sa Srbijom.

"Siguran sam da to neće uticati na rezultat referenduma, siguran sam da ćemo biti nezavisni, ali ono što je indikativno u toj priči je da ni ovo državno rukovodstvo Srbije ne pokazuje odlučnost da se udalji od hegemonističkog pristupa u vođenju politike prema susedima", kaže Đukanović.

Đukanović navodi kako je uveren da će posle uspešno završenog referenduma 21. maja Crna Gora ubrzati putovanje ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u i da će krajem godine institucionalizovati odnose s Briselom.

Marović: Razgovori što pre

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović pozvao je danas najodgovornije u Srbiji i Crnoj Gori da što pre počnu razgovore o odnosima posle referenduma u Crnoj Gori. "Bio na referendumu odgovor jedan ili drugi, ili negde između, razgovor će biti neminovan da razreši pitanja kao što je ostavinski postupak, da opredeli pitanja saradnje i na regionalnom planu i zbog toga što postoje veze koje nas i ekonomski i politički usmeravaju jedne na druge", rekao je Marović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: