Petak, 21.10.2005.

08:27

Diplomatski skandal SCG-Slovenija

Predstavnici Slovenije dali su tumačenje spora nastalog na relaciji Slovenija-SCG.

Izvor: B92

Default images

Izjava predsednika Slovenije Janeza Drnovšeka o Kosovu i odluka predsednika SCG Svetozara Marovića da otkaže posetu Drnovšeka Beogradu izazvali su pravi diplomatski skandal na relaciji Beograd-Ljubljana.

Janez Drnovšek je za slovenačku novinsku agenciju STA izjavio da predlog sigurno nije loš ako s njim niko nije saglasan i dodao da je njime nameravao da ubrza rešavanje kosovskog pitanja jer je to u interesu i SCG i Kosova. Drnovšek smatra da je njegov predlog najbliži zajednički imenilac za obe strane i naglašava da je, uprkos nekim negattivnim reakcijama, taj predlog sasvim legitiman doprinos Slovenije rešavanju tog problema. Drnovšek dodaje da predlog nije prethodno usklađivao ni s jednom međunarodnom ustanovom, a da se problemom Kosova bavi još od 1989, a da je svoj prilog rešavanju tog problema dao u najprimerenijem mogućem trenutku.

Kada je reč o njegovom predlogu da pregovori o statusu Kosova budu vođeni u Ljubljani, Drnovšek objašnjava da je mislio samo na neformalne pregovore, čiji bi cilj bio uspostavljanje komunikacije i međusobnog poverenja pregovaračkih strana.

Janez Janša, premijer Slovenije, je za STA rekao da se radi o legitimnoj inicijativi predsednika države, koja je neformalna i spada u krug traženja rešenja za konačan status Kosova, zbog čega mu se reakcija SCG na taj predlog čini donekle preteranom. Janša je naglasio da tu inicijativu formalno nije dala slovenačka država i da se tim predlogom nisu bavile ni Vlada, ni Odbor Parlamenta te zemlje za spoljne poslove. Janša je ubeđen da odnosi Beograda i Ljubljane nisu pokvareni i misli da je taj nesporazum u velikoj meri izglađen još juče, posle intervencije ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela.

Ivo Vajgl, politički savetnik predsednika Slovenije, koji je danas u Beograd doputovao da bi smirio situaciju, za STA kaže da je srpska strana, kada je reč o nezavisnosti Kosova, bila tvrda i nepopustljiva i da nikoga nije uspeo da ubedi u to da njihovi argumenti nisu pravi. "Ljude sam ubeđivao da moraju da pregovaraju", rekao je Vajgl i dodao da pregovori znače da moraš biti spreman na kompromis i spreman da braniš kompromis, a ne da ga već na početku napadaš.

Jelko Kacin, predsednik najveće opozicione stranke Slovenije, Liberalno-demokratske stranke, i evropski poslanik i izvestilac Političke grupe evropskih liberala i demokrata u Evropskom parlamentu o sprovođenju Sporazuma o priključenju SCG EU, povodom poslednjih događaja je izjavio da reakcija SCG na Drnovšekovu inicijativu nije bila ni konstruktivna ni primerna, već emotivna. "Ako u praksi budemo sprovodili put integrisanja Makedonije u EU, istovremeno ćemo time stvoriti i model buduće samostalne kosovske države, koja će biti samostalna, kada i ako bude ispunila te kriterijume", kaže Kacin misleći pri tom na proces u kom će, u svom približavanju EU, makedonska većina morati da prihvati neke obaveze oko prava albanske i drugih manjina, a da takav model treba ostvariti i na Kosovu povodom odnosa albanske većine i srpske manjine, za B92 javlja Jelica Greganović.

Kako je počelo

Diplomatski gaf ili realna ocena: Janez Drnovšek
Janez Drnovšek je pre dva dana izjavio da je samostalnost Kosova realna mogućnost ako budu ispunjeni određeni uslovi. Potom je usledilo pismo Svetozara Marovića u kom predsedniku Slovenije otkazuje posetu za 2. novembar. Izjava Drnovšeka je, kako se kasnije ispostavilo, deo njegovog predloga za rešenje statusa Kosova, a zapravo je poenta pisma u kom on članicama Kontakt-grupe za Kosovo, predsedniku Evropske komisije i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija predstavlja svoje viđenje rešenje za problem statusa Kosova. Iako je pismo predstavljeno kao inicijativa vezana za pregovore o statusu Kosova, iz svake njegove rečenice je jasno da se u njemu radi o prejudiciranju odluke o nezavisnosti.

Drnovšek zapravo navodi uslove, načine i vreme koji su potrebni da Kosovo postane samostalna država i načine da mu, kao međunarodnom pravnom subjektu, bude omogućen razvoj. U pismu se navode uslovi za budući miran život i poštovanje prava manjina na Kosovu, ali isključivo pod pretpostavkom da je Kosovo nezavisno. Nema ni pominjanja mogućnosti da pregovori ne budu završeni nezavisnošću Kosova, čak se ne koristi reč ako, već samo vremenske odrednice potrebne da Kosovo postane samostalno. Pismo predsednika Slovenije nije u skladu s mišljenjem slovenačkog javnog mnenja, običnih ljudi, pa ni nekih od slovenačkih stranaka, koje su ga oštro osudile. Tako drastično stavljanje na stranu jedne od budućih strana u pregovorima nije napravilo ni Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, a odbijanje tog ministarstva da komentariše protestnu notu SCG i otkazivanje posete potvrđuje da Ministarstvo ne želi da snosi odgovornost za problem koji je napravio predsednik Slovenije. To potvrđuje i mišljenje novinara i političkih analitičara u Sloveniji da između ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela i Drnovšeka postoji nerazumevanje.

Reakcije u Srbiji

Rasim Ljajić, ministar za ljudska i manjinska prava, izjavio je da je neprimerena izjava predsednika Slovenije da je uz ispunjenje određenih uslova samostalnost Kosova jedina realna opcija. "Čak i da je rekao golu istinu, neprimereno je da se tako najavljuje dolazak u jednu suverenu i nezavisnu zemlju, da se dovodi u pitanje teritorijalni integritet te zemlje", rekao je Ljajići naveo da je potez Marovića o otkazivanju posete bio očekivan.

Vladeta Janković, savetnik premijera Srbije, ocenio je da je otkazivanje posete Drnovšeku oštar, ali opravdan i blagovremen potez. "Tu vrstu izjave kakvu je sebi dopustio predsednik Slovenije nijedna zemlja koja drži do sebe ne bi smela da toleriše jer to što je rekao Drnovšek, nažalost, nije rekao još niko na svetu zvanično, nijedan zvanični funkcioner bilo koje zemlje nije otišao tako daleko da kaže da je nezavisnost Kosova jedina realna opcija", kaže on.

Slobodan Samardžić, drugi Koštuničin savetnik, smatra čudnim predlog Drnovšeka o budućem statusu Kosova, rekavši da mnogo veće i važnije države smatraju da treba da se drže neutralno prema kosovskom problemu, a da predsednik jedne male Slovenije istupa sa ogoljenim stavom. To deluje kao predlog za nametanje rešenja, ali taj predlog ne dolazi ni od jedne od ozbiljnih učesnica u procesu. Taj predlog dolazi od Slovenije koja je, a u sećanjima je to još sveže, politički instrumentalizovala srpsko-albanski spor krajem 1989. i veoma je čudno da Slovenija u kontinuitetu drži stranu Albancima oko Kosova", rekao je Samardžić.

Goran Svilanović, bivši šef diplomatije SCG, kaže da poslednji incident neće imati uticaja na proces koji će biti vođen oko Kosova, ali da hoće na odnose Beograda i Ljubljane. "Mislim da ne treba preuveličavati taj događaj, verujem da poseta Drnovšeka može biti realizovana u narednih nekoliko meseci. "U svakom slučaju, ovakva izjava, u trenutku kada predsednik naše Vlade treba da ode u Savet bezbednosti da izloži svoju platformu, zaista dolazi u trenutku u kom ne bi smela da dođe. Kao prvo, dolazi od aktera koji ne bi trebalo tako da nastupi jer je to ipak država iz našeg najbližeg okruženja, a kao drugo, ne radi se o državi koja ima stvaran uticaj u međunarodnoj javnosti da bi njihov predlog imao neku specifičnu težinu. U svakom slučaju, treba da se navikavamo na slične izjave, ministarka inostranih poslova Švajcarske je rekla nešto slično. Moraćemo da se suočimo s realnošću da će takve inicijative dolaziti", rekao je Svilanović. 

Dragoljub Mićunović, funkcioner Demokratske stranke, odobrava odluku Svetozara Marovića da otkaže posetu Drnovšeka jer smatra da je Drnovšek prekoračio uzuse dobrog gosta, tim pre što dolazi s gotovim rešenjem. "Međutim, ne treba kvariti dobre odnose sa Slovenijom, a Drnovšek je dobrodošao posle sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu", kaže Mićunović.

Arifi: Drnovšek nudi manje od onog što tražimo

Avni Arifi, savetnik premijera Kosova, kaže da Vlada Kosova pozdravlja predlog predsednika Slovenije za rešavanje pitanja statusa Kosova, ali da je to manje od onoga što su zahtevi Prištine. "Vlada Kosova je jasno opredeljena i zalaže se za punu nezavisnost Kosova. U Drnovšekovom predlogu radi se o uslovnoj nezavisnosti, što nije zahtev kosovske strane, ali ipak pozdravljamo inicijativu Drnovšeka i cenimo zauzimanje Slovenije za rešenje statusa Kosova", rekao je Arifi.

Ivanović: Nećemo se sastati s Drnovšekom i ako dođe

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da su predstavnici te liste odlučili da se neće sastati s predsednikom Slovenije Janezom Drnovšekom i ako bi on 2. novembra došao u Prištinu. Ivanović je Beti rekao da se predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju neće sastati s Drnovšekom jer to nije primereno situaciji, a s obzirom na njegovu izjavu da je samostalnost Kosova uz ispunjenje određenih uslova jedina realna opcija. "Ne slažemo se s prejudiciranjem konačnog statusa Kosova i to najmanje očekujemo od Slovenaca, koji znaju situaciju", rekao je Ivanović i dodao da je takva izjava neprihvatljiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: