Beograd otkazao posetu Drnovšeka

SCG je otkazala posetu Janeza Drnovšeka, zbog njegove izjave oko samostalnosti Kosova, koja je deo slovenačkog plana za Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2005.

18:17

Default images

Predsednik Slovenije Drnovšek je juče rekao da je samostalnost Kosova realna mogućnost ukoliko budu ispunjeni odredjeni uslovi, medju koje je uvrstio obezbedjenje sigurnosti srpskoj zajednici, kao i uspostavljanje neke vrste njene autonomije. SCG je zbog ove izjave otkazala posetu Drnovšeka Beogradu.

Predsednik SCG Svetozar Marović, u pismu koje je uputio slovenačkom predsedniku, naveo je da u atmosferi koja je stvorena ne bi bilo moguće do kraja organizovati program posete i zamolio ga da "sa najboljim namerama" razume predlog da se poseta zakazana za 2. novembar otkaže, saopšteno je iz kabineta predsednika SCG.

Ministarstvo spoljnih poslova SCG saopštilo je da je pomoćnik ministra Miomir Udovički danas uručio protestnu notu otpravniku poslova Ambasade Slovenije u Beogradu Jadranki Šturm Kocjan.

U noti se ističe da "državna zajednica Srbija i Crna Gora, kao ni Republika Srbija, ne mogu i neće, pod bilo kojim uslovima, prihvatiti proglašenje nazavisne države Kosovo na svojoj državnoj teritoriji i u okviru svojih medjunarodno priznatih granica".

Podseća se takodje da je, za vreme dramatičnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji, medjunarodna zajednica zauzela stav da medjunarodno priznanje kao države mogu dobiti samo njene tadašnje republike, i to u nepromenjenim granicama, ali ne i autonomne pokrajine Republike Srbije. Kad je reč o Kosovu i Metohiji, taj stav je potvrdjen i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kaže se u pismu. 

Ministarstvo spoljnih poslova SCG izrazilo je žaljenje što neprincipijelni stav prema teritorijalnoj celovitosti Republike Srbije i državne zajednice SCG baca nepotrebnu senku na tradicionalna prijateljska osećanja izmedju naroda SCG i Slovenije i na svestranu saradnju dveju država.

Plan: Nezavisnost za pet godina, eksteritorijalnost za crkve

Predsednik Slovenije Janez Drnovšek poslao je pisma predsednicima država članica Kontakt grupe za Kosovo, Kofiju Ananu i predsedniku Evropske komisije Hozeu Manuelu Barozu u vezi sa slovenačkim planom oko statusa Kosova.

U pismu on ih upoznaje sa svojom inicijativom u vezi sa pregovorima o statusu Kosova; Drnovšek traži da pripadnicima srpske manjine na Kosovu međunarodna zajednica mora da obezbedi sigurnost i dodaje da najsvetiji srpski kulturni, istorijski i verski spomenici moraju da dobiju eksteritorijalni status i zaštitu međunarodnih snaga.

Srpske opštine na Kosovu moraju da dobiju samoupravu i da odlučuju o lokalnim pitanjima, a da srpska manjina mora da dobije stalno i garantovano zastupanje u parlamentu Kosova, kao i stalnog predstavnika u kosovskoj vladi, koji bi brinuo o njihovim interesima.

Drnovšek piše da bi međunarodna zajednica trebalo da tokom 18 meseci prenese sve odgovornosti i zaduženja na kosovsku vladu i organe Kosova. Tokom tog vremena bi trebalo raspisati i izbore za parlament, vladu i predsednika Kosova.

Kosovo bi trebalo da međunarodnopravni subjektivitet dobije tokom pet godina, ukoliko međunarodna zajednica utvrdi da li su ispunjeni osnovni demokratski standardi i garantovan mirni suživot među pripadnicima različitih narodnih grupa, a do tada će na Kosovu ostati međunarodne snage u verovatno manjem obimu.

EU, zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama pripremila bi program privrednog razvoja Kosova i odgovarajuće finasijske instrumente za njegovo pospešivanje, na osnovu čega bi Kosovo tokom 5 godina bilo osposobljeno za privredno preživljavanje i samostalnost.

Drnovšek je još jednom u tom pismu dodao da je Slovenija spremna da ugosti učesnike neformalnog susreta najviših političkih predstavnika Srbije i Kosova i da proba da uspostavi atmosferu poverenja i konstruktivne komunikacije za postizanje dogovora.

Jelinčić: Istorija - Drnovšekova slaba tačka

Jučerašnje izjave slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka, oštro je kritikovao predsednik Slovenačke nacionalne stranke, Zmago Jelinčič, koji je u izjavi za javnost kazao da Drnovšekova izjava dokazuje da Drnovšek nikada nije imao političkog sluha i nikada nije trezno razmišljao u pravom smeru.

Uz to Jelinčič dodaje i da je izjava Drnovšeka u postpunoj suprotnosti sa razmišljanjima slovenačkih državljana, koji sa SCG-om žele dobre privredne i kulturne odnose, koji se temelje na istorijskom prijateljstvu naroda. "Ne smemo zaboraviti da su upravo Srbi bili oni koji su, za vreme nacizma prihvatili slovenačke izgnanike i nudili im pomoć", kaže Jelinčič i dodaje da je i istorija uvek bila Drnovšekova slaba tačka.

Inače, Jelinčić je u ovom saopštenju izdatom oko podneva zapisao i da uopšte ne bi bilo čudno ako SCG otkaže Drnovšeku posetu.

Oštar i blagovremen potez

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković ocenio je u Poligrafu TVB92 da je otkazivanje posete Janezu Drnovšeku "oštar, ali opravdan i blagovremen potez":

"Ja to, naravno, ne mogu da prejudiciram, ali bi bilo primereno i svrsishodno da tamo ukaže na naše osnovne argumente, koji prethode svim pregovorima, a koji se svode na pravno, pa i moralno uporište stanovšta da je Kosovo i Metohija integralni deo države koja se zove Srbija i Crna Gora. Strašan, vrlo opasan i dalekosežan presedan bi bio ako bi se jednoj međunarodno priznatoj, demokratskoj zemlji prosto oduzeo deo teritorije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: