Petak, 08.04.2005.

13:42

Počeo štrajk u Rafineriji

Nekoliko stotina radnika Rafinerije nafte Pančevo stupilo je u petak u 10.00 u štrajk, blokadom svih izlaza i ulaza u Rafineriju.

Izvor: B92

Default images

Kao što je i najavljeno, radnici Rafinerije Pančevo blokirali su svih pet kapija Rafinerije, ne dozvoljavajući ni ulazak ni izlazak cisterni sa naftom. Trenutno, u toj rafineriji je zaposleno oko 1.900 radnika, a prosek zarada je 24.000 dinara. Okupljeni radnici kažu da je to malo i traže povećenje plata za 30 odsto.

Predsednik štrajkačkog odbora Veljko Žunić pozvao je da u rafineriju dođu ministar finansija Mlađan Dinkić i v.d. generalnog direktora NIS-a Željko Popović, kako bi počeli pregovore o njihovim zahtevima.

"Mi smo spremni da se za svoje zahteve borimo po svaku cenu. Da li će to biti 30, 15 ili 20 odsto, mi to sada ne zamo, ali hoćemo po svaku cenu povećanje plata. Drugo, odbacujemo izjavu Dinkića o teorijama zavere i političkim strankama. Ovo je čisto radnički štrajk i čista borba za radnička prava i povećanje plata", kaže Žunić.

Moguća nestašica derivata ako štrajk potraje

Dok radnici navode da tu ostaju do ispunjenja svojih zahteva, generalni direktor Naftne industrije Srbije Željko Popović poručuje da radnici Rafinerije ne poštuju Zakon o štrajku i ukoliko hoće da pregovaraju, treba odmah da prekinu blokadu rafinerije. Prema njegovim rečima, za ovu godinu previđen je porast plata u tom javnom preduzeću za sedam odsto i svako dalje povećanje zavisi od poslovanja NIS-a.

Popović navodi da blokada rafinerije može dovesti do nestašice goriva, pre svega, evrodizela: "Derivata ima u zavisnosti od toga da li su benzin i dizel i biće ih za dve-tri nedelje, a već smo predložili Vladi da se obezbedi interventni uvoz."

Inače, u slučaju da štrajk potraje, velike gubitke pretrpeće i Rafinerija, kaže direktor Rafinerije Kosta Ilić.

"Trenutno proizvodnja teče, nemamo prevelik kapacitet za rezreve, tako da ćemo posle izvesnog vremena morati da obustavimo rad. To će Rafienriju dnevno koštati od 250 do 300 hiljada dolara", kaže Ilić.

Privatni prometnici već su najavili da goriva neće biti dovoljno ni za nedelju dana, a iz Rafinerije se snabdevaju samo prioriteti- škole, Hitna pomoć, policija i vojska.

Najava štrajka u još jednoj rafineriji

Sindikat Naftne industrije Srbije "Rafinerije nafte Novi Sad" najavio je da će se i zaposleni u toj rafineriji priključiti štrajku kolega iz Pančeva, ukoliko se do 15. aprila sindikat, poslovodstvo NIS-a i Vlada Srbije ne dogovore oko zahteva radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: