Utorak, 09.03.2004.

15:03

Danilović: Ubijeni Kriještorac prepoznao neke od okrivljenih

Izvor: B92

Default images

Posle potvrde koja je stigla iz Specijalnog suda, ubistvo svedoka u procesu stoleća potvrdila je u utorak i policija. Sekretarijat unutrašnjih poslova u Beogradu saopštava da je ubijeni Kujo Kriještorac trebalo da bude jedan od svedoka na suđenju za ubistvo premijera Đinđića. Portparol SUP-a Dragana Kajganić u razgovoru za B92 navodi, međutim, da prema saznanjima policije, ubistvo Kriještorca nije u vezi sa eventualnim svedočenjem. Motiv je, prema tumačenju policije, naplata reketa. Portparol beogradske policije je još rekla i to da postoji pisani iskaz ubijenog svedoka i da on nije od velike važnosti za tok sudskog  postupka.

Međutim, kada se uzme u obzir činjenica da je pokojni Kriještorac nekoliko trenutaka po atentatu na premijera video jednog od glavnoosumnjičenih u Ulici admirala Geprata, pitanje o značaju ovog  svedoka poprima sasvim drugu dimenziju. Sa tim se slaže i zastupnik porodice Đinđić, advokat Rajko Danilović. On je, za razliku od predstavnika policije, rekao da je iskaz ubijenog svedoka dragocen i da može imati dalekosežnije posledice, koje se odnose na zastrašivanje ostalih svedoka. “Taj svedok je značajan, jer je on neke izvršioce preopznao, na primer Vladu Budalu, ispred zgrade iz koje je pucano na premijera Đinđića, a i još neke je prepoznao. Znači, taj iskaz svedoka je dragocen. Ako to ima ikakve veze sa ovim suđenjem, onda je to zastrašivanje drugih svedoka. Ja nisam siguran da to ima veze jedno s drugim”, kazao je Danilović.

Kujo Kriještorac se neće pojaviti u specijalnom sudu da potvrdi ono što je video 12. marta prošle godine. Bez obzira na različita tumačenja značaja ovog svedoka za tok suđenja, njegovo ubistvo otvara niz pitanja koja se odnose na zaštitu svedoka u slučaju ubistva srpskog premijera.

Portparol Specijalnog suda za organizovani kriminal, Maja Kovačević, objašnjava u izjavi za B92 da zaštita svedoka nije zakonom obavezna, ali da je državni tužilac nadležan da  traži da pojedini svedoci u nekom postupku budu zaštićeni. “To nije obavezno zakonom. Što se tiče svedoka, Kriještorac Kuja, to je čovek koji je dan atentata na premijera Đinđića zatekao u Ulici admirala Geprata. Po zakonu o krivičnom postupku, svedok koji je dao iskaz u istrazi, pred sudom, ukoliko naknadno umre ili postoji neki drugi razlog zbog čega taj iskaz ne može da ponovi, njegov iskaz se čita”.

Portparol Specijalnog suda tvrdi i da ne zna da li je tužilaštvo tražilo da Kriještorac bude zaštićen. “Kada je u pitanju neki drugi svedok, a Kriještorac Kujo nije svedok saradnik, on je slučajni svedok jednog dela tog događaja, nije mi poznato da je njemu bila potrebna zaštita, niti je on tu zaštitu tražio. Procena je SUP-a i državnog tužioca da li je neko ugrožen, koliko, zašto i kako”, kazala je Kovačević.

Ponovljeni pokušaji B92 da od republičkog državnog tužioca, Đorđa Ostojića, dobije odgovor da li je tražio zaštitu za ubijenog Kriještorca – nisu urodili plodom.

U tom kontekstu, Milan Simić, koji u ime Komiteta pravnika za ljudska prava prati suđenje za ubistvo Zorana Đinđića, u izjavi za B92 objašnjava da je dužnost tužilaštva  da odgovori na pitanje zašto od suda nije tražena zaštita ubijenog očevica Kuje Kriještorca: “Ne možemo da cenimo da li je to čovek koji je bio ključni svedok, ali svakako ova će vest uticati i na tok suđenja i verovatno na poziciju optužbe, zato što je jedan od svedoka, koga su oni hteli da pozovu u cilju dokazivanja navoda optužnice, jednostavno više nije među živima. To se može vrlo loše odraziti na tok suđenja, zato što se u javnosti stvara nespokojstvo i uznemirenje, a to će se svakako odraziti i na sam rad suda, pre svega na rad Tužilaštva i verovatno će odbrana iskoristiti tu činjenicu”.

Priča o ubistvu jednog svedoka za posledicu može imati zastrašivanje ostalih, koji bi na klupi za svedoke trebalo da se pojave u Specijalnom sudu za organizovani kriminal. Jedan od njih je Milan Veruović, telohranitelj pokojnog premijera. “Mislim da u svakom slučaju treba ispitati okolnosti pod kojima je svedok ubijen, ko je on, zbog čega je ubijen, ali ja, kao svedok, zabrinut sam za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice. Za sada mi niko nije nudio nikakvu zaštitu i nisam zaštićen. Mislim da i ostali svedoci imaju razloga da budu zabrinuti”.

Podsetimo na kraju da je potencijalni svedok Kujo Kriještorac ubijen 1. marta u Beogradu. Nepoznati napadač je u njega ispalio desetak hitaca. Posle ubistva u crnom hronikama se spekulisalo  da bi motiv mogao biti reket. Naime, Kriještorac je bio vlasnik lanca prodavnica u Žarkovu. U štampi se moglo pročitati da je imućni privatnik   nekoliko sedmica pre ubistva pretučen  na kućnom pragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: