Politika 3

21.05.2024.

17:27

Vučić se sastao sa stalnim predstavnikom UAE pri UN u Njujorku: "Ukazao sam na opasan presedan"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN, Muhamedom Abušahabom.

Izvor: B92

Vučić se sastao sa stalnim predstavnikom UAE pri UN u Njujorku: "Ukazao sam na opasan presedan"
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

"Sa stalnim predstavnikom UAE Muhamedom Abušahabom o predstojećoj sednici GS UN i svim implikacijama eventualnog usvajanja nametnute rezolucije o Srebrenici.

Ukazao sam na opasan presedan i motive za njeno pokretanje u trenutnom geopolitičkom kontekstu, ali i na skrivene agende koje nemaju za cilj očuvanje sećanja na žrtve, već pritisak na Srbiju u pogledu drugih otvorenih pitanja. Posebno sam naglasio da je Srbija, za razliku od drugih strana koje su učestvovale u sukobima u bivšoj Jugoslaviju, uvek pokazivala iskren pijetet prema svim žrtvama, uz spremnost da se suoči sa istorijskim događajima u cilju stvaranja zdravih osnova za pomirenje i saradnju, kao i očuvanje teško stečenog mira u regionu.

Istakao sam da bi usvajanje ove rezolucije dovelo do novih tenzija, dubokih podela i otvaranja starih rana svih naroda koji su stradali na tim područjima, ali i u mnogim zemljama širom sveta. U tom smislu, ponovio sam da UAE, kao zemlja koja je čvrsto posvećena promociji mira, pomirenja i povezivanja, predstavlja primer diplomatske razboritosti, koja je svima nama danas potrebna više nego ikada pre", naveo je Vučić na Instagramu. 

Tokom dana, predsednik Vučić imaće još sastanaka sa brojnim stalnim predstavnicima država članica pri UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Njujorku 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: